Färre kvinnor först på Tomelillas vallistor
När det gäller könsfördelning bland partiernas kandidater så har fem av Tomelillas tio partier en 50-procentig fördelning mellan kvinnor och män. Det gäller Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
För Moderaternas och SPI Välfärdens del står männen för 57 procent och kvinnorna för 43 procent. Men när det gäller Sverigedemokraterna och Trygghetspartiet ser det sämre ut, på SD:s lista är endast 2 av 13 kandidater kvinnor.
Av de 10 partierna så har Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna en kvinna på vallistans första plats. En viss minskning, där en förklaring är att förstanamnen Lotta Hedström (MP) och Ann Harrysson (SPI Välfärden) valt att trappa ner av åldersskäl.
Om varje parti skulle få lika många mandat som vid det förra valet så skulle det betyda att 16 av de 41 kommunfullmäktigeledamöterna är kvinnor – utan hänsyn till eventuell personröstning.
Per Gustafsson från SD, som fick nio mandat vid förra valet – en ökning från 2010 med tre mandat – säger att det är svårt överhuvudtaget att engagera folk politiskt.
– Vi har inte fler som är aktiva och jobbar på att få in fler kvinnor, men det är problematiskt. Vi skulle behöva fler på listan. Idag har vi kandidater till ett maxtal på 31 procent, säger han.
Det betyder att om partiet skulle få fler än 31 procent av rösterna så blir det tomma stolar i kommunfullmäktige. Förra valet fick man 22,12 procent, vilket motsvarade 1835 av Tomelillarösterna.
– Det blir tufft. Nu vet vi ju inte hur det kommer att gå men det gäller att alla kommer till kommunfullmäktigemötena, säger Per Gustafsson.
Vill ni ha in fler kvinnor?
– Ja, givetvis!
Eftersom det numera finns en tvåprocentsspärr för att ett parti ska kunna få ett mandat finns det risk för att framför allt KD och SPI Välfärden kan åka ut ur kommunfullmäktige.
Vid förra valet fick KD 139 röster och hamnade på 1,68 procent, men det var innan tvåprocentsspärren löpt i kraft. Och hur många röster det behövs vid valet på söndag är osäkert eftersom det också beror på hur många som totalt röstar.
– Förra valet hade Tomelilla 8294 giltiga röster. Om vi spekulerar med att det skulle bli 8300 röster vid det här valet så behövs 166 röster för att få ett mandat, säger Johan Linander, Tomelillas kanslichef.
SPI som vid senaste valet fick 170 röster, fick 2,05 procent, vilket var en minskning från valet 2010 då man hade 3,17 procent av rösterna.