Annons

Fast telefon inget krav för skälig levnadsnivå

Tomelilla kommun vann i kammarrätten och behöver inte bekosta installation av en fast telefon till en man i Tomelilla.
Tomelilla • Publicerad 5 juli 2006

Mannen fick av kommunen avslag på en ansökan om ekonomiskt bistånd för att installera en fast telefon.

Han överklagade till länsrätten som gav honom rätt. Rätten ansåg att mannen behövde en fast telefon för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå, bland annat för att kunna hålla kontakt med sina barn.

Annons

Tomelilla kommun överklagade länsrättens utslag till kammarrätten. Kommunen hävdade att det i dag mycket väl räcker med att ha en mobiltelefon. Kommunen hävdade bland annat att mannens barn var vuxna och att han mycket väl kunde hålla kontakt med dem via mobiltelefon.

Enligt kommunen kan en medborgare mycket väl hålla kontakt med barn, myndigheter och andra organ i samhället med en mobiltelefon. I dag väljer också många medvetet bort fast telefon för att undvika dubbla kostnader, enligt kommunen.

På den linjen gick också kammarrätten i Göteborg. Rätten hänvisar till socialtjänstlagen som ska tillförsäkra medborgare en skälig levnadsnivå.. Från och md 2005 ingår också mobiltelefon i den så kallade riksnormen.

Däremot får rätten till att få bidrag till att installera en fast telefon avgöras från fall till fall, enligt kammarrätten.

"Ingenting i målet talar för att "X" (den bidragssökande mannen) vid ansökan om bistånd hade ett sådant behov av fast telefon som inte kunde tillgodoses genom begagnande av mobiltelefon med kontantkort", skriver kammarrätten.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons