Annons

Filippa lever för musiken

Tomelilla • Publicerad 4 juli 2007
Nässil
NässilFoto: 
Filippa Nässils dröm är att äga en inspelningsstudio som Benny Anderssons. Den studion och Jimmy Hendrix fender och lyckan hade varit gjord.Bild: Sprisse Nilsson
Filippa Nässils dröm är att äga en inspelningsstudio som Benny Anderssons. Den studion och Jimmy Hendrix fender och lyckan hade varit gjord.Bild: Sprisse NilssonFoto: 

"Blir jag inte artist så ska jag bli producent och spela in skivor åt andra", säger 21-åriga Filippa Nässil som är klar musikproducent och nu jobbar hårt för att få ut sin första skiva på marknaden. Hon gör ett starkt intryck på mig. Så ung men ändå så säker på vad hon vill.

Skivan är hennes examensarbete från musikproduktionslinjen på universitete t i Växjö. Jag har lyssnat på den och är imponerad.

Annons

Hon har producerat skivan, gjort text, musik, spelar själv gitarr och sjunger.

– Det är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv, säger hon. Det är en svår branch. Men efter den utbildning jag skaffat mig har jag en bra plattform att stå på. Jag önskar att fler tjejer vågade.

Hon kan tänka sig att gå den långa vägen för att få det jobb hon vill ha. – Jag får väl börja med att praktisera i en studio, servera kaffe och passa upp, säger hon.

– Drömmen är ju att ha en studio som Benny Andersson. Men jag kanske måste nischa mig så att musikfolket söker upp mig. Ingen musik är rätt eller fel för en producent. Vi har så olika smak.

Filippa har en liten hemmastudio så hon kan göra lite grejer när hon är hemma i sommar. Lägenheten i Växjö har hon kvar.

Hon berättar att mamma är hennes förebild.

– Hon är den starkaste kvinna jag vet.

Men hon nämner också sina musiklärare från skoltiden i Tomelilla.

– Nadja Eriksson, en fantastisk lärare, har gett mig självförtroende och Mikael Nordlund är den som lärt mig spela gitarr. Han lärde mig allt. Så jag kan tacka Tomelilla för att jag står där jag gör idag. Det var på Bya och Kastanjeskolan jag la grunden till mitt intresse.

Filippa kan spela flera instrument, en del hjälpligt. Det måste hon kunna som producent för att höra om någon spelar fel och likaså för att visa hur hon vill att det ska låta.

Annons

– Och så måste jag förstås kunna noter, säger hon.

Hon har lite funderingar på att läsa pedagogik till hösten. Ett ämne hon kan ha nytta av i framtiden.

– I värsta fall kan jag ju jobba som lärare, säger hon. Man måste ju försörja sig. Just nu tycker jag det är så hemskt att sluta på min utbildning. Jag har haft så himla kul under mina två år i Växjö.

Filippa har klarat sig mycket själv ända sedan hon var 16 år och flyttade till Stockholm för att gå på musikskolan Rytmus. Redan andra året blev hon erbjuden ett skivkontrakt men tackade nej eftersom kontraktet var så uselt.

– Jag kontaktade faktiskt en advokat och vi gjorde vissa ändringar i kontraktet med därefter hörde de aldrig ifrån skivbolaget. Då bestämde jag mig för att ändra min inriktning på Rytmus och bytte från el-gitarr till musikproduktion. Jag vill själv ha kommandot.

Kursen på universitetet innehöll även praktikperiod på tio veckor. De spenderade Filippa på P3 Live i Stockholm. Det var långa arbetsdagar utan lön.

– Jag bodde då hos mormor i Tyresö och på min lediga tid satt jag i hennes källare och skissade på rock'n roll-låtar.. Och väl tillbaka i Växjö efter praktiktiden var jag peppad till att göra en egen skiva. Hon kollade upp vad som behövdes genom skivbolagens organisation IFPI och fick veta hur man skaffar streckkod med mera.

– Jag blev medlem i Stim och fixade tillstånd att trycka upp skivor. Under tiden jag gjorde detta och spelade in min skiva bodde jag praktiskt taget i skolans studio, berättar Filippa.

Som sagt, denna unga kvinna har mycket skinn på näsan. Hon kontaktade SVT:s nya kultursatsning "NuTv" och blev utvald att dokumentera sitt skivprojekt under våren.

– Jag håller faktiskt fortfarande på med det, säger hon.

Annons

Denna videoblogg kan den som är intresserad se på www.svt.se/nutv.

Men just nu får det projektet står tillbaka för marknadsföringen av Filippas skiva.

– Den säljs nu i Bokhandeln i Tomelilla men jag vill ha ut den på fler ställen, säger hon.

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons