Annons

Fler vindkraftverk planeras i Everöd

Ytterligare fem eller sex vindkraftverk planeras i Everöd. På onsdag i nästa vecka har de sökande kallats till ett möte med representanter för Tomelilla kommun och länsstyrelsen.
Tomelilla • Publicerad 13 februari 2002

- Mötet för avgöra vad som sedan ska ske, säger stadsarkitekt Bengt Alm. Men han kan redan på förhand säga att samtliga de planerade verken inte kommer att byggas. Antalet är för stort, enligt Alm. Tomelilla kommun har inte lika stränga krav på vindkraften som nu diskuteras i Sjöbo. Visserligen nämns det i den tillfälliga vindkraftspolicyn ett avstånd på 1≈000 meter , men det gäller avstånd från ett verk till grupper av bebyggelse, inte enskilda hus. Enligt Bengt Alm gör miljö- och byggnadsnämnden bedömningar från fall till fall och följer då normer för buller och skuggningar. Bengt Alm deltog nyligen i ett vindkraftsseminarium i Laholm. Boverket håller på att utarbeta råd för exempelvis hur långt avståndet bör vara mellan bebyggelse och vindkraftverk. Arbetet är inte slutfört men boverkets representant berättade ändå att det inte är aktuellt att rekommendera en så omfattande gräns som 1 000 meter, enligt Alm.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons