Annons

Folkvagnsbuss efterlyses

Engelsmannen Steve Rooker är kock och älskar folkvagnsbussar. Han har ägt åtskilliga. Han har kombinerat sina båda passioner – kokkonst och de tyska, bukiga bussar – och skrivit en kokbok om hur man får till det i köket på en campingutrustad vw-buss.
Tomelilla • Publicerad 30 december 2011
Steve Rooker älskar folkvagnsbussar, här med ett fynd som han gjort i skogarna, dock inte den eftersökta bussen.
Steve Rooker älskar folkvagnsbussar, här med ett fynd som han gjort i skogarna, dock inte den eftersökta bussen.Foto: 
Var finns den gamla folkabussen, lever den än? undrar Steve Rooker som med ljus och lykta söker efter bussen som senast syntes i Tomelilla i början av 1960-talet.Foto: okänd
Var finns den gamla folkabussen, lever den än? undrar Steve Rooker som med ljus och lykta söker efter bussen som senast syntes i Tomelilla i början av 1960-talet.Foto: okändFoto: okänd

Nu gör han research för en ny bok. Den ska handla om en speciell buss, en Volkswagen de luxe från 1951. Det är rena detektivarbetet.

– Jag besökte Tomelilla en helg i höstas och försökte leta efter spår efter bussen. Jag satte upp anslag och pratade med folk, berättar han på telefon från Enköping där han är bosatt med sin svenska fru och parets två små barn.

Annons

Något avgörande tips fick han inte, så den annorlunda jakten går vidare.

Man kan undra vad det är som är så speciellt med den här bussen. Steve Rooker förklarar att bussen 1953 gjorde en långresa, från Nordkap till Kapstaden. Han vill skriva och berätta om resan och sedan också bringa klarhet i bussens senare öden.

En av männen som gjorde långfärden är fortfarande i livet, och Steve Rooker har pratat med den 84-åriga mannen och fått lite mer information. Den nätta trippen på 55 000 kilometer tog 11 månader.

– När bussens ägare kom tillbaka till Sverige efter långresan rullade bussen i Stockholm ett par år. Sedan såldes den till Lund och till slut hamnade den i Tomelilla.

Men därefter upphör spåren. Men enligt tillgängliga register ska den inte vara skrotad.

– Den kan ju stå som ett vrak i en lada eller någon annanstans, säger Steve Rooker.

– Jag är intresserad av allt som kan ha med bussen att göra. Jag har chassinumret och det senaste registreringsnumret.

Han hoppas att YA:s läsare ska kunna hjälpa honom i bussjakten.

Fotnot: YA har kontaktvägar till Steve Rooker.

Rebecka Sjöberg
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons