Annons

Första mötet med fullmäktige

Nyvalda kommunfullmäktige i Tomelilla sammanträdde igår kväll för första gången. Thomas Leandersson (c) valdes till ordförande efter avgående Ann Westin (c).
Tomelilla • Publicerad 4 november 2002

Tomelilla är unikt på många sätt, enligt Thomas Leandersson som i sitt inledningsanförande nämnde en rad attraktioner och sevärdheter, välskötta företag och ett kloster, Mariavall. Leandersson påpekade att det till skillnad från i grannkommunerna i det nyvalda kommunfullmäktige i Tomelilla inte finns några främlingsfientliga partier. Han framhöll också att flera av toppolitikerna i fullmäktige är kvinnor. - För första gången spelar vi män andrafiolen, sade Leandersson. Det är en sanning med en viss modifikation. Av de 41 ledamöterna i Tomelillas "riksdag" är bara 16 kvinnor. - Unikt är också att välja en auktionsförrättare till ordförande, sade Leandersson som onekligen har en viss vana att svinga klubban. Till första vice ordförande valdes Margith Svensson (m) och till andre vice ordförande valde fullmäktige Torgny Larsson (s). Annars var det Agne Andersson (m) som öppnade mötet. Av tradition är det fullmäktiges "ålderman" som leder sammanträdet innan det nya presidiet är valt. Agne Andersson från Brösarp är med 23 år i fullmäktige numera veteranen i församlingen. Avgående kommunalrådet John Johansson (m) var åskådare. - Visst känns det lite konstigt. Jag har suttit i fullmäktige mellan 25 och 30 år, sade Johansson som efter sammanträdet skulle deltaga i ett möte med den borgerliga gruppen.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons