Annons

Gammal vinylkärlek rostar aldrig

Han har mer än 8000 dubbletter och bara skivorna på övervåningen väger uppskattningsvis två och ett halvt ton. Att få etiketten skivnörd bekymrar inte Per Hansson.
Tomelilla • Publicerad 12 juli 2007
Per Hansson planerar att göra om garaget till en gigantisk skivback. Allt för att få plats med sina skivor som hotar att ta över villan. BILD: Bass Nilsson
Per Hansson planerar att göra om garaget till en gigantisk skivback. Allt för att få plats med sina skivor som hotar att ta över villan. BILD: Bass NilssonFoto: 

– Det kan man kanske säga men man ska ju ha ett intresse, säger Per Hansson som till vardags arbetar på Posten.

Under åren har det blivit en imponerande samling skivor. Och så många att han har en lagerlokal enkom för att förvara de ex som inte får plats i villan. Men nu är det dags att lätta lite på bagaget. Snart sägs lokalens kontrakt upp och platsbristen är ett faktum.

Annons

– Man kan väl säga som så att alla i huset inte delar uppfattningen om att ha dem hemma, säger Per Hansson diplomatiskt. Det var någon gång på 80-talet som skivsamlingen började bli stor hemma hos Per Hansson. Jobbet som dj minskade inte precis intresset och det mesta av inkomsten gick åt till att köpa fler skivor.

– Det var jag och min bror som spelade ute och då mest på privata fester.

På den tiden fick man släpa med sig både skivutrustning och de tunga vinylskivorna och det blev en hel del kånkande. Under mitten av 90-talet flyttade brodern norrut och Per Hansson la ned utesvängen.

– Man orkar inte hur länge som helst och sedan har familj och annat kommit före.

Men även efter cd-skivornas genombrott har samlandet fortsatt.

– Jag har ju velat komplettera min samling och köpt upp folks lager när de gått över till digitalt. Eftersom folk inte är intresserade att bara sälja guldkornen har det blivit så att man oftast köper allt eller inget.

– Det har ändå lönat sig eftersom man kommer över en pärla här och där som betalat hela köpet.

Han kan inte heller låta bli att då och då kasta ett öga på Blocket. Inte så konstigt då att det blivit flera dubbletter. Mellan åtta till tiotusen tänker han sälja. Och det redan i helgen.

– Jag har arrangerat en pryl- och skivmarknad som ska hålla öppet både lördag och söndag med start klockan 9.30 på Videgatan i Tomelilla. Favoritmusiken är hårdrock mellan 60- och 80-talet och i samlingen finns kompletta samlingar av Rolling Stones och Led Zeppelin i original.

Att det är kostsamt att samla på vinyl gör det också till en lite udda sysselsättning.

Annons

– Man har lärt sig vad som är skit och på 80-talet kom skivorna ut i massupplagor vilket inte gör de lika värdefulla.

Ett annat tecken på att Per Hansson kan sin musik är att han och kusinen Nils Persson flera gånger ställt upp i musiktävlingen Text two. Där vinner den som kan mest om musik från 50-talet.

– Vi kom tvåa för ett par år sedan och i år har vi kvalificerat oss till finalen den 25 augusti, säger han inte så lite stolt.

Har du någon plan för dina skivor i framtiden?

– Nils och jag har sagt att om någon av oss dör ger vi skivorna till den andra.

Jenni Dahlgren

0417-125 87

jenni.dahlgren@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons