Annons

Gastronomin ett lyft för Tomelilla

Gastronomiutbildningen blir ett lyft för Tomelilla. Men det gäller att förlägga så många av utbildningens kurser som möjligt i kommunen. Och för att det ska bli möjligt jobbar nu rektor Per-Ingvar de la Motte för högtryck.
Tomelilla • Publicerad 21 januari 2002

- Mitt mål är att få hit 30-40 procent av utbildningen, säger Per-Ingvar de la Motte.

Annons

- Nu när dörrarna har öppnats och Kristianstad är villiga att släppa in oss så är det viktigt att vi också tar tag i de kontakter vi nu har och gör upp en plan.

Nu gäller det alltså att Per-Ingvar de la Motte och Mats Rodenstam, två av eldsjälarna bakom projektet, går ut och fungerar som lobbyister på Österlen.

Och för det arbetet ger kommunen Per-Ingvar de la Motte en dag i veckan.

Är inte det i snålaste laget?

- Nu jobbar jag i en fattig kommun, säger Per -Ingvar.

- Men visst skulle jag behöva mer tid. Åtminstone ett par månader under tiden kursplanen är under utveckling.

En heltidstjänst?

- Ja, det hade varit bra. Vi måste försöka förvalta de näringslivskontakter vi nu arbetet upp. Det gäller att få dem att förstå hur viktigt det är för regionen att få hit så mycket som möjligt av den här utbildningen.

Kommunen avlönar Per-Ingvar de la Motte en dag i veckan för att bland annat träffa sina kontakter från näringslivet. De andra dagarna är han på Skolverket. Och kan inte företagarna träffa honom den dagen, ja då är det kanske kört.

- Jag försöker förstås att pussla ihop det hela, säger de la Motte som samtidigt med sin lobbyverksamhet måste hålla sig ajour med vad arbetsgrupperna i Kristianstad sysslar med.

Annons

- Vi måste ju komma med synpunkter på de kurser som planeras. Vissa kurser förknippas till exempel med speciella lokaler och andra kurser kräver kontakt med landsbygden. Och där kommer ju vi in i bilden.

Per-Ingvar måste hela tiden hänga med så att inget av det som skulle kunna förläggas hit går förlorat. Det handlar alltså om hårdbevakning.

- Det är oerhört frustrerande, säger Per-Ingvar som tillsamman med krögaren Mats Rodenstam jobbat mycket intensivt för att ro projektet i land.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons