Annons

Gladorna ger guldkant på tillvaron

Tomelilla • Publicerad 9 juni 2006
För den som drabbats av bröstcancer finns föreningen Gladorna med kvinnor som alla har det gemensamt att de har eller har haft bröstcancer. Det var Agneta Ståhl, Skåne Tranås, och Britta Fergusson, Ystad, som bildade den för ett par år sedan. Bild: Thorsten Persson
För den som drabbats av bröstcancer finns föreningen Gladorna med kvinnor som alla har det gemensamt att de har eller har haft bröstcancer. Det var Agneta Ståhl, Skåne Tranås, och Britta Fergusson, Ystad, som bildade den för ett par år sedan. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

När föreningen Gladorna träffades senast var ett av de stora diskussionsämnena just föreningens betydelse för kvinnor som drabbats av bröstcancer.

– Det går inte ens att i sin vildaste fantasi föreställa sig den känsla som infinner sig när man får veta att man har cancer, säger Agneta Ståhl, Skåne Tranås.

Annons

Under sjukdomstiden och även under rehabiliteringen blir de drabbade oftast väl omhändertagna av sjukvårdspersonalen.

– Det händer så mycket runt omkring en och man är så engagerad i själva behandlingen så det tar all tid och kraft, säger Agneta. Men sen... när behandlingen är avslutad, det är då tomhetskänslan kommer. Vem ska jag nu prata med när ångesten kommerkrypande, vem kan jag nu fråga om råd ? Var vänder jag mig ?

Med detta ringande i bakhuvudet bestämde sig Agneta och en annan kvinna som drabbats, Britta Fergusson, Ystad, att starta föreningen Gladorna.

Det var på våren 2003. Och sedan dess har föreningen fått cirka 25 medlemmar som träffas fyra eller fem gånger per år.

Genom Gladorna får medlemmarna möjlighet att prata med kvinnor som är i samma situation.

Och den som vill, medlem eller icke medlem, kan dessutom ringa till någon av Gladorna närhelst personen i fråga har behov av att prata.

– Det är så viktigt att få kontakt med kvinnor som haft samma upplevelse, säger Agneta. De har en förståelse som inte andra har. Men vi pratar förstås inte bara cancer, när vi träffas. Samtalen handlar om allt mellan himmel och jord. Och vi har så roligt, eftersom alla bjuder på sig själv och delar med sig av sina erfarenheter. Och efter våra träffar känner åtminstone jag mig så glad och upplyft.

Men livet i föreningen är mycket mer än så. Medlemmarna går ut och äter, lyssnar till föredrag, går på massage och healing, chok-ladprovning och andra

spännande aktiviteter.

– En av våra traditioner är att besöka julmarknaden i Köpenhamn, avslöjar Agneta.

Annons

Föreningen har medlemmar i alla åldrar men ännu så länge bara kvinnor.

– Det finns även män med bröstcancer, och de är naturligtvis också välkomna, säger Agneta.

Förutom att föreningsmedlemmarna stödjer varandra och har kul på sina möten, försöker de följa med vad som händer inom forskningen. De rapporterna kommer från BRO, Bröstcancerföreningens riksorganisation, dit Gladorna liksom andra lokala föreningar är anslutna.

– Eftersom vi får lite stöd därifrån, redovisar vi årligen vad vi gjort i föreningen, säger Agneta som gärna ser att anhöriga också blir medlemmar.

Gladorna är till hjälp både i sjukdomen och för att kunna gå vidare. I dag har föreningen medlemmar från hela SöSK- området.

En hård och oöm knöl är det vanligaste symtomen på bröstcancer som är den mest förekommande cancerformen hos kvinnor i Sverige. Statistiskt kan var tionde kvinna drabbas under sin livstid.

För dem som önskar få kontakt finns föreningen på e-mailadress: gladorna@yahoo.se – och Agneta Ståhl nås på telefonnummer 0411-203 45.

Lollo Bark

Föreningen Gladorna är en stor tillgång för de kvinnor, som drabbats av bröstcancer. Där blandas allvaret med skämt och hjärtliga skratt.
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons