Annons

Hantverksgården svårsåld

Hantverksgården i Tomelilla är fortfarande inte såld trots att den varit ute på Hemnet i snart sex månader – men enligt kyrkorådsordförande finns det intressenter.
Tomelilla • Publicerad 17 juni 2014
En gigantisk blodbok på västra delen av tomten får Hantverkgårdens framtida ägare på köpet.
En gigantisk blodbok på västra delen av tomten får Hantverkgårdens framtida ägare på köpet.Foto: Foto: Ulrika Wangel

Det var i fjor som Tomelillabygdens församlings kyrkoråd beslutade att sälja samlingslokalen Hantverksgården. Orsaken var ekonomisk, enligt dåvarande kyrkorådsordförande Torgny Larsson.

Underhåll

Annons

Hantverksgårdens lokaler stod inför en del kommande underhåll, samtidigt som församlingen inte fått så mycket som man hoppats på i kyrkoantikvarisk ersättning för flera andra nödvändiga kyrkoreparationer som är planerade för de kommande åren.

I vintras lades fastigheten ut till försäljning, men än så länge är det inte klart med ny ägare.

Ändrade sig

Ett tag verkade det som Pingstkyrkan i Tomelilla kunde bli ny ägare till lokalerna – men Filadelfiaförsamlingen ändrade sig och har som YA berättat istället bestämt sig för att satsa på en betydligt större och helt annan typ av lokal i form av tidigare hantverksgymnasiet på industriområdet.

Enligt kyrkorådets ordförande Anne-Maj Råberg finns det dock andra intressenter och nya visningar inbokade. Mer vill hon dock inte säga innan det hela är klart.

- Vi håller tummarna.

170 dagar

Enligt hussajten Hemnet, som har haft Hantverksgården listad i drygt 170 dagar, så var högsta budet häromdagen uppe i 1 400 000, mot utgångspriset på 1 275 000 kronor.

När församlingen köpte fastigheten (byggt år 1898 med tillbyggnad 1967) år 2006 fick man ge 900 000 kronor för den.

Sedan dess har en hel del åtgärder gjorts, bland annat har ventilationen moderniserats, enligt mäklarens beskrivning.

Annons

Säljare då var Företagarna i Tomelilla, tidigare Hantverksföreningen – som ägt fastigheten ända sedan tidigt 1950-tal.

Flera garage

Den som blir ny ägare får bland annat flera garage, 450 kvadratmeter bostads- eller verksamhetsyta och 170 kvadratmeter biyta på köpet.

Tomelillabygdens församling ska som YA berättat istället bygga om och effektivisera i Församlingshemmet ett stenkast bort, för att få rum med de verksamheter som bedrivits i Hantverksgården.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons