Annons

Här frodas framtidsdrömmar

"Här på Norratorps skola är vi som en stor familj", säger 13-åriga Denise Permin från Malmö. Hon har bott tre veckor på hvb-hemmet och stortrivs fast hon är ensam tjej. Efter 60 minuter på Norratorp hade också YA-teamet lite svårt att slita sig därifrån.
Tomelilla • Publicerad 26 november 2008
Jonas Brandt är en hejare på matte. Kerstin Brinté är hur glad som helst.
Jonas Brandt är en hejare på matte. Kerstin Brinté är hur glad som helst.Foto: 
Denise Permin har bott på skolan i en månad.
Denise Permin har bott på skolan i en månad.Foto: 
Andreas Lilja drömmer helst om att bli basketproffs. Bild: Sprisse Nilsson
Andreas Lilja drömmer helst om att bli basketproffs. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
runbdaboprdet
runbdaboprdetFoto: 
Engelskalektion och Christina Svensson använder tv:n till lärande.
Engelskalektion och Christina Svensson använder tv:n till lärande.Foto: 

Lärarna är mer än stolta över att visa upp den privata specialskolan Norratorp och i själva verket har man hört av sig till tidningen för att berätta om hur bra det går.

- För tillfället går det 13 elever mellan 11-20 år på skolan som funnits i drygt tio år, berättar skolans rektor Tryggve Lundborg när han tar emot oss klockan nio denna tisdagsmorgon.

Annons

Vi är på väg till samlingen och under tiden så får jag lite bakgrundsfakta om skolan. Alla elever som kommer hit har fått en andra chans att gå ut med slutbetyg men också en andra chans till att bli sedda, få självförtroende och lära sig umgås socialt. För det går att lyckas väl i samhället trots dolda funktionshinder som ADHD, Aspergers- och Tourettes syndrom.

Samlingens tema är mat och Den hemlige kocken.

- Hur ska man veta att man handlar juste mat, undrar Annika Isaksson.

- Det man inte vet har man inget ont av, inflikar Anders Lilja, från Malmö och 17 år.

Det som Anders Lilja saknar mest på skolan är kompisarna och basketlaget. Annars gillar han läget och avslöjar att han gärna blir basketproffs. Att Kalles kaviar innehåller potatisflingor, tomatpuré och torskrom är dock något som överraskar gruppen.

- Men det är ju inte så dåligt, anser dataläraren, som berättar att enligt Den hemlige kocken så ska man undvika mat som börjar med en massa bokstäver.

När det är dags för rast så väljer eleverna så klart olika aktiviteter. Några väljer spelhålan, andra att lira basket medan vissa kör några pingismatcher.

- Vi spelar skitgubben, säger Sebastian Holm och Albin Cederberg från Sankt Olof respektive Malmö. Albin Cederberg är 16 år och läser deltid på medie-gymnasiet i Ystad. Hans dröm är att bli lokförare eller rallare. Han säger att han lärt sig mycket på skolan.

- Som att koncentrera sig och att våga tala inför en grupp.

- Snart får vi kicka ut dig härifrån, skämtar lärare Kerstin Brinté.

Annons

Hon säger att målet med skolan inte är att bli en skyddad verkstad utan att man, så fort som det är möjligt, ska vidare i livet.

Yngst på skolan är 11-åriga Jonas Brandt. Han har bott här sedan han var nio. Ett av hans favoritämnen är matte.

- Jonas gör extra uppgifter i nians lärobok, upplyser Kerstin Brinté .

I nians skolbok lär Jonas sig att driva glassbar med bokföring och allt annat som man bör tänka på om man driver ett framgångsrikt företag. Fast själv vill Jonas helst bli polis.

- Civilpolis, det är coolt.

Men även om det är mysigt på skolan så ryker eleverna ihop ibland också.

- Innan jag kom hit så hade jag problem med att jag blev aggressiv, säger Denise Permin och berättar att hon diagnostiserats med ADHD.

- Här är lärarna jättebra och även om jag är enda tjejen så är det roligt att lära sig hur killarna fungerar.

Denise läser engelska på elevens val och hon och de andra eleverna går till sina olika klassrum för att plugga. Alpha Mamoh från Sierra Leone kom till Sverige för fem år sedan och har kommit till Tomelilla ända från Halmstad. Han drömmer i sin tur om pilotyrket.

- Det har du faktiskt sagt hela tiden, säger Kerstin Brinté. Om eleverna är tighta är det inget mot vad lärarna blivit sedan skolan startade. Givetvis har nya tillkommit men man är fem lärare förutom husfrun, lokalvårdaren och vaktmästaren. De två hundarna Simba och Hera ingår också i "familjen" och bor på skolan.

Annons

- Vi lärare kan också bråka i bland men aldrig något allvarligt. Det viktigaste är att vi hela tiden utvärderar det som händer, säger Annika Isaksson.

- Den största skillnaden mellan Norratorp och mån-ga vanlig skolor är att man verkligen brinner av engagemang för eleverna, säger Kerstin Brinté som tidigare jobbat i kommunal skola.

- Då tänkte man med vissa elever att det där får kuratorn lösa. Skillnaden här också är att vi kramas mer...

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons