Annons

Hårda sparförslag i skolorna fick nobben av S, V och SD

Den borgerliga alliansens hårda sparförslag för skolorna fick skarp kritik i Tomelillas familjenämnd. Förslaget gick inte igenom, utan återemitterades av S och V med stöd av SD, med krav om att konsekvenserna av en minskad skolpeng måste utredas ordentligt.
Tomelilla • Publicerad 21 juli 2019
Tomelilla kommun.
Tomelilla kommun.Foto: Sprisse Nilsson

Som YA berättat tidigare ser familjenämndens ekonomi för närvarande inte bra ut.

För skolornas del är det bland annat ökade kostnader för lokalhyror efter om- och utbyggnader som gör att det ser ut att kunna bli svårt att få ekonomin att gå ihop.

Annons

Men det sparförslag som det borgerliga minoritetsstyret i familjenämnden – med ordförande Christer Yrjas (C) i spetsen – la fram inför nämndens senaste möte, stötte på patrull från inte bara Socialdemokraterna och Vänstern utan också från Sverigedemokraterna, som ställde sig bakom S- och V-kravet på återremiss.

Den borgerliga minoriteten yrkade på att man ska minska skolpengen med två miljoner kronor, och utreda hur OB-barnomsorgen kan organiseras. Förslagen, utan konsekvensanalys, las fram på utbildningsutskottets möte, några dagar före familjenämndens sammanträde.

– Det går ju inte att komma med att säga att man ska spara flera miljoner utan att ha gjort någon konsekvensanalys. När det gäller skola är det ju så att det mesta är personalkostnader, och då är ju risken stor att det drabbar eleverna, säger Anders Throbäck (S), 2:a vice ordförande i nämnden. Han är kritisk mot bristen på konsekvensanalys och det hastiga framläggandet av ärendet – men också mot att förvaltningen redan verkar ha börjat genomföra åtgärder som enligt hans mening borde beslutas politiskt.

Och Linda Ekelund (V) som sitter i utbildningsutskottet under familjenämnden tycker att hela hanteringen – som inte är helt lätt för en utomstående att följa utifrån protokollet – varit rörig:

– Det har varit tämligen förvirrande alltihopa, faktiskt. Men nu kommer vi att ta upp det här igen vid ett möte i augusti. Det skulle ställas in på grund av för få ärenden men nu har vi ett.

Enligt protokollet från nämnden presenterades också möjliga besparingsåtgärder som tagits fram i förvaltningen vid mötet. Ett av dem var att av besparingsskäl lägga ner OB-barnomsorgen – som öppnade i fjor efter många år av utredande och politiska turer. Men det är något som S, V och SD absolut inte kan tänka sig.

I protokollet från nämnden konstateras att de flesta som använder OB-barnomsorgen är ensamstående mammor – och utan OB-barnomsorg kan det innebära att dessa mister sin försörjning och kan behöva försörjningsstöd av kommunen istället.

SD-ledamoten Paul Lennartsson kommenterar:

– Att röra OB-omsorgen - det är omöjligt, det är bara inte att tänka på. Vi är överens med S och V om att den behövs. Och vi måste ha konsekvensbeskrivningar.

Familjenämndens ordförande Christer Yrjas å sin sida uppger att det för en tid sedan beslutats att OB-omsorgen ska räddas genom att pengar flyttas över från kultur- och fritidsnämnden.

Annons

När det gäller förslaget om att minska skolpengen utan att ange vad som ska sparas på, säger han till YA:

– Njae, det handlar om två miljoner på kring 180 miljoner. Så utslaget är det inte så enormt mycket, tycker jag.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons