Annons

Hjullastare stulen och återfunnen

(Uppdaterad 16.35). - Har de lånat ut hjullastaren, tänkte Stefan Malmkvist när han vid 22-tiden i torsdags kväll mötte maskinen på väg mot Sjöbo.
Tomelilla • Publicerad 9 november 2002

Han tyckte det hela var skumt så han ringde sin verkmästare, Åke Nilsson, och frågade. Maskinen var lämnad till verkstaden för att repareras och var klar för att hämtas av ägaren tidigt på morgonen därpå. - Stefan ringde mig och jag började fundera på om det kanske var nån anställd som lånat den, berättar Åke Nilsson. Men den tanken slog jag snabbt bort och körde ut till verkstan där Stefan väntade. Vi gick runt och tittade och upptäckte förstås att hjullastaren var borta. Åke ringde till polisen och berättade då att Stefan mött hjullastaren bara 100 meter från firman och på väg mot Sjöbo. Polis tog upp förföljelsen och hittade maskinen vid ett vägbygge i Sjöbo, prydligt uppställd med nycklarna i tändningslåset. Då hade tjuvarna eller tjuven precis ställt den ifrån sig. - Den som stulit maskinen har naturligtvis klättrat över stängslet och sedan kört rakt igenom det, säger Åke. En hjullastare väger nog 12 ton så det var väl inga problem. Och att hantera den är inte heller så svårt. Det är bara att gasa och styra. Jag tror att den som stal maskinen hade planer på att sälja den vidare. Åke fick finna sig i att missa fyra timmar av den dyrbara nattsömnen till fredagen. - Men det var det värt, säger Åke. Tänk vilket jobb vi fått om vi inte upptäckt stölden förrän ägaren kommit för att hämta hjullastaren. Varje missad timme för en sådan maskin är lika med 600 kronor. För cirka två år sedan var det under en period många hjullastare och liknande maskiner som stals och såldes vidare. Men en av männen bakom stölderna, boende i Sjöbo, togs och dömdes vid Ystads tingsrätt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons