Annons

Hon arbetar med egna vingar

Tomelilla • Publicerad 9 juli 2007
Therese Lundberg och dottern Agnes gillar att rita ihop och familjen är med på plats i ateljén i Brösarp. BILD: Kristina Eriksson
Therese Lundberg och dottern Agnes gillar att rita ihop och familjen är med på plats i ateljén i Brösarp. BILD: Kristina ErikssonFoto: 

Årets Stig Lindqvist-stipendiat har intagit ateljén i Brösarp.

– Den är helt fantastisk och känns lite New York-liknande, säger en strålande glad Therese Lundberg.

Annons

Att just hon blev utvald kom som en överraskning.

– Jag fick ett telefonsamtal från Christer Wedman och fattade ingenting när han började rabbla stadgarna i stiftelsen, säger Therese Lundberg.

Enligt Wedman, som tillsammans med Jan-Bertil Andersson rekommenderar konstnärer till stipendiefonden, uppfyllde Therese Lundberg alla kriterier.

– Hon följer ingen speciell målartradition utan försöker arbeta med egna vingar, säger Christer Wedman nöjt. Själv försöker Therese Lundberg att sammanfatta sin konst som subtil, lite flyktig och en upprepning av det vardagliga. Hon har ställt ut på mängder av gallerier och ska i höst vara med i en utställning av MuseumMan i Chile.

– Jag gillar att återkomma till samma sak i min konst. Ungefär som att varje dag är likadan med de vanliga ritualerna men trots det helt unik.

Hon arbetar ganska minimalistiskt gärna med blyerts, stickade material eller papper och gillar förvånande nog när konstverket förstör sig själv.

– Visserligen blir ju verket svårsålt men tanken tilltalar mig.

Ett exempel på det är hennes blyertsstreck som är ritade direkt på gatstenar eller tejpade skuggor av solkatter. När utställningen är slut är konstverket det med.

Hennes konstnärliga bana påbörjades redan som liten.

– Jag har alltid varit typen som gillar att klippa och klistra.

Annons

Efter att ha gått en estetisk linje på gymnasiet och hälsat på dåvarande pojkvännen på hans skola i Holland öppnade sig möjligheten att själv gå där.

– Jag tog bachelerexamen efter fyra år på AKI i Holländska Enschede och därefter fick jag min master på Wimbledon School of art i London, säger hon.

Therese Lundberg tycker att hon haft flyt med konsten och tror att mycket beror på vilken inställning man har.

– Inte så att jag vill säga, oj vad lätt det är, men jag tror jag har förmågan att vända saker till något positivt. Än kan hon inte leva enbart som konstnär utan försörjer sig genom att frilansa som grafisk designer. Sedan flytten från London har hon även studerat bildvetenskap på universitetet i Göteborg och blivit mamma.

Att kombinera konsten med moderskapet upplever hon som ganska lätt.

– Det är ganska idealiskt när jag tänker efter.

Sin tid i atéljen tänker hon främst använda till att experimentera och testa olika tekniker.

– Det känns spännande att använda papper och dess struktur.

Förhoppningsvis kommer hon också att arbeta med den kanadensiska konstnären Ron Tran och göra en utställning tillsammans med Galleri Neon i höst. I framtiden vill hon gärna bo utomlands mer och kan tänka sig att jobba i konstnärsstudior i Berlin och New York. Att göra fler performance står också högt på önskelistan efter ett lyckat samarbete med konstnären Isak Eldh år 2006.

– Jag är väl inte direkt blyg men har haft lite svårt att sätta mig själv i fokus. Men jag tycker att det är jättekul och vill absolut samarbeta med fler konstnärer i framtiden.

Annons

Jenni Dahlgren

0417-125 86

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons