Annons

Hon gjorde verklighet av sin dröm

– Man ångrar nästan aldrig det man har gjort, däremot det man inte har gjort, säger 50-åriga Ann-Charlotte Gensler som tog tjuren vid hornen och gick den medieutbildning hon drömt om sedan gymnasiet.
Tomelilla • Publicerad 2 januari 2006
Ann-Charlotte Gensler vågade trots sin mogna ålder satsa på en ny yrkesutbildning som tv-media-producent. Men sina program på Radio Active lämnar hon inte. ¬BilD. Jan-Olle Persson
Ann-Charlotte Gensler vågade trots sin mogna ålder satsa på en ny yrkesutbildning som tv-media-producent. Men sina program på Radio Active lämnar hon inte. ¬BilD. Jan-Olle PerssonFoto: 

Nu är hon klar med sin utbildning och kan titulera sig tv-media-producent.

– Det bästa av allt är ju att jag fått jobb också, säger hon. Ett deltidsjobb som tv-reporter på Kanal lokal i Malmö.

Annons

Hon riktigt lyser av lycka när hon berättar. I väskan har hon en dvd som hon vill att jag ska titta på.

– Det är mitt examensarbete, säger hon. Och det är nog tack var den och min erfarenhet från Radio Active, som jag fick jobbet på Kanal lokal.

Filmen handlar om Radio Active som fyller tio år i år. Det är en jubileumsfilm som är jättebra.

– Du ska veta att jag brinner för radion, säger hon. Och därför är det förstås extra roligt att göra en sån här film.

Ann-Charlotte är född och uppvuxen i Tomelilla. Hon gick i "Gråa skolan" innan hon kom till Kastanjeskolan och så småningom ÖP i Ystad.

Efter gymnasiet hade Ann-Charlotte inte tillräckligt bra betyg för att läsa vidare på högskolan.

– Jag var lite lat på gymnasiet men hoppades ändå komma in på lärarhögskolan, säger hon. Men det gjorde jag inte. Jag hade som tur var ett alternativ och det var att blir frisör. En önskan sen jag var riktigt liten och fick inspiration på Greta salongen i huset intill vårt.

Ann-Charlotte satte in en annons "frisörelev söker plats" och fick redan dan därpå jobb på Tages Salong i Sjöbo

– Det var både roligt och lärorikt och när lärlingstiden var förbi skaffade jag en egen salong. – Men så kom mitt första barn, Heidi, och jag stannade hemma. Men jag fortsatte att skicka mina ansökningar till lärarhögskolan och plötsligt kom jag in.

Det blev en tuff tid för Ann-Charlotte. Vid det laget var hon ensamstående mamma och pendlade dagligen till Kristianstad.

Annons

– Jag var faktiskt på väg att ge upp flera gånger, men det var någonting som drev mig vidare. Och det är jag förstås glad för.

Ann-Charlotte jobbade som lågstadielärare till 2003 och trivdes faktiskt mycket bra. 1997 hade hon en mycket sångglad klass och tillsammans med de barnen spelade hon in en skiva.

Musik är en viktig ingrediens i Ann-Charlottes liv. Hon har skrivit egna låtar sjungit i tv:s Nygammalt och Café Norrköping och ända sedan 1978 är hon sångerska i det egna bandet Decibel.

– Det var en bekant på Radio Active som hittade skivan jag sjöng i Kaféprogrammet i arkivet och bad mig komma för en intervju, berättar hon. Efter den blev jag Annette Svenssons bisittare.

När radion sen hade en kurs för intresserade var Ann-Charlotte den första att anmäla sig.

– Sen var jag såld. Det var år 2000 och sedan dess har jag egna program bland annat på söndag förmiddagarna. Det är så kul. Bara jag radion och musiken där i studion. Och så förstås mina lyssnare.

Ann-Charlotte var sjukskriven en längre period och hon är övertygad om att engagemanget på radion hjälpte henne att bli frisk – Det var under den perioden jag började fundera på att göra något annat, berättar Ann-Charlotte. Och så såg jag annonsen om en medieutbildning i Malmö. Det var en så kallad KY-utbildning (kvalificerad yr-kesutbildning) med 30 procent praktik. Okey, tänkte jag, nåt mer i livet måste jag hinna med det kan bara gå åt skogen.

Ann-Charlotte sökte och kom in.

Men hon var för gammal för studielån. Så det blev en fattig och tuff period i hennes liv. Praktiken gjorde hon på tv Skåne.

– Jag satt ofta kvar efter skoltid och pulade för mig själv, berättar hon. Det var roligt och jag ville lära mig.

Annons

Jag fick mycket beröm för mina bilder i de filmer jag gjorde och beröm är aldrig fel. Det var mycket det som gjorde att jag valde att göra filmen om Radio Active som ett examensarbete.

Mitt första uppdrag på Kanal lokal, där jag nu jobbar, var att intervjua Claes Malmberg. Då var jag lite nervös. Men det gick bra och på den vägen är jag nu.

– Arbetstiderna är obekväma men det gör inget. Hela Skåne är mitt arbets-fält och jag får träffa så många spännande människor.

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons