Annons

Hoppet är ännu inte ute

Det är en stor händelse att Tomelilla Folkets Park har gått i konkurs och ska säljs på exekutiv auktion den 13 november. Både radio, tv och tidningsfolk fanns på plats när parken i dag visades av Tomas Strömblad, från Kronofogdemyndigheten.
Tomelilla • Publicerad 4 november 2008
Tobias Ekman är en av spekulanterna till att köpa Folkets park. Bild: Sprisse Nilsson.
Tobias Ekman är en av spekulanterna till att köpa Folkets park. Bild: Sprisse Nilsson.Foto: 
Sydnytt var också på plats för att förmedla nyheten om Folkets Parks konkurs till övriga Sverige. Bild: Sprisse Nilsson
Sydnytt var också på plats för att förmedla nyheten om Folkets Parks konkurs till övriga Sverige. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Marie Sandgren från Radio Kristianstad intervjuar Tobias Ekman om hans fram tidsplaner för parken. De håller jag inne med, svarade han. Bild: Sprisse Nilsson
Marie Sandgren från Radio Kristianstad intervjuar Tobias Ekman om hans fram tidsplaner för parken. De håller jag inne med, svarade han. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
fDet här dansgolvet inne på Intim läkten är enligt de mest dansanta det bästa i hela Skåne. Lokalen tar 750 personer men det var länge sedan den var fullsatt. Bild: Sprisse Nilsson
fDet här dansgolvet inne på Intim läkten är enligt de mest dansanta det bästa i hela Skåne. Lokalen tar 750 personer men det var länge sedan den var fullsatt. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

- Bara 3 miljoner för allt detta, det låter billigt, säger ett par kompisar som ser möjligheterna när de går omkring inne på Intim.

Det var ett 30-tal intresserade som kommit för att titta närmare på auktionsobjektet.

Annons

Flera av dem bär på minnen från parken. De har varit här och dansat och tittat på teater och en gång i tiden också tittat på apor och björnar.

- Jag har sett Lill Babs och flera andra stora artister från den här scenen, säger en kvinna i gruppen som är oroad över vad som ska hända när parken säljs.

Och hon är inte ensam. Helge Grahm, som i en tidigare styrelse haft parken som sitt skötebarn, har inte sovit en blund i natt. - Vi har bildat en interimstyrelse så jag får se om vi kan göra något, säger han med gråten i halsen.

- Det här är den enda teaterscen i kommunen som är godkänd av Riksteatern,påpekar sen Margareta Bewersdorff, vice ordförande i Teaterföreningen, när vi går vår inspektionsrunda. Vi hade en namninsamling här på vår senaste föreställning och fick ihop 80 namn. Det ultimata vore om Tobias Ekman tog över, säger hon och tittar på Tobias. För du skulle väl inte stänga oss ute ?

- Nää .Här finns alla möjligheter, en stor potential, säger Tobias Ekman, som är en av flera spekulanter. Men det krävs åtgärder och insatser. Och så förstås pengar. Min filosofi är hellre utveckling än avveckling. Folk står i grupper och pratar. De räknar och kalkyerar när de läser siffrorna i det värdeutlåtande som Strömblad från Kronofogdemyndigheten delat ut.

Jan-Olov Kjellgren och Christian Söderström, två kompisar, är överaskade. De tycker stället är välskött och har så mycket än vad de trodde.

Carrberg och Sandor som har ett inredningsföretag ser möjligheterna.

- Här finns jättemycket att utveckla, säger de. Lite modernare stuk bara. Det ligger ju så centralt och jag kan se hur fint det är sommartid. Varför en internationell restaurang.

Det finns också en grupp som ser en helt annan möjlighet. De diskuterar ivrigt men tystnar när jag närmar mig.

Det är grabbarna som fortfarande jobbar för att rädda parken.

Annons

Är det möjligt frågar jag advokat Per Guldstran?

- Ja, det är det, säger han. Om styrelsen kan skaffa fram 3 miljoner kronor. Men det går inte att någon annan. Det ska vara styrelsen eller någon som går in med pengar till styrelsen så de kan betala.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons