Annons

Husvill bilfirma återuppstår

En svetsning som gick fel ödelade verkstaden i en brand förra hösten. Nu har Vallby Billack rest sig ur askan med nya skinande lokaler.
Tomelilla • Publicerad 3 juli 2006
Bröderna Peter och Tommy Nilsson driver Vallby Billack som efter eldsvådan i Valby förra hösten nu har flyttat in i nya lokaler i Tomelilla. Bild: Thorsten Persson
Bröderna Peter och Tommy Nilsson driver Vallby Billack som efter eldsvådan i Valby förra hösten nu har flyttat in i nya lokaler i Tomelilla. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

– Det går inte att jämföra förra stället med det här, säger Tommy Nilsson som tillsammans med sin bror Peter Nilsson driver Vallby Billack.

De splitternya lokalerna på industriområdet i Tomelilla påminner mer om en läkarmottagning än en billackeringsfirma men så har också bröderna investerat en halv förmögenhet.

Annons

– Ja, man måste ju satsa lite, säger Peter Nilsson stolt.

Den stora kostnaden har varit den nya sprutboxen som är helt datoriserad.

– Boxen, ventilationen, färgrummet och rubbet styrs via datorn, fortsätter Peter Nilsson. Det innebär att det mesta är automatiserat, så även ventilationen. Samtidigt är anläggningen energieffektiv.

– Under dagen återvinner vi 95 procent av värmen.

Tre personer jobbar heltid på firman men bröderna hoppas på att utöka.

– Vår nya verkstad är mycket rationellare. Vi har rekat runt och sett att det inte finns så många specialbyggda lackeringsfirmor för ändamålet, säger Tommy Nilsson.

Vallby Billack lackerar skadade personbilar som kommer dit via försäkringsbolagen och man valde att flytta till Tomelilla eftersom läget är centralt.

– Vallby ligger för off, skrattar Tommy Nilsson.

Men namnet valde man att behålla.

– Ja, det är så inarbetat, säger Peter Nilsson och berättar att de började som billackerare redan 1981 när det tog över sin fars firma.

Annons

Tiden mellan branden och fram tills i sommar har de fått arbeta i lånade lokaler.

Det är kollegorna och konkurrenterna Betscharts Billackering i Ystad som ställt upp. Något de är väldigt tacksamma för.

– De har varit otroligt hjälpsamma.

Jenni Dahlgren

0417-125 87

jenni.dahlgren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons