Annons

Jägare tillbakavisar kritik

En liten klick jägare missköter sig. Men det stora flertalet skjuter inte av för många djur och jagar med gott förstånd.Det hävdar Göran Thörnqvist, viltförvaltare på Högestads godsförvaltning.
Tomelilla • Publicerad 4 februari 2002

Han anser att kommunjägaren Bo Lif, som i YA kritiserat jägarna (se också artikeln här till höger) för ansvarslös jakt, generaliserar alltför mycket. Göran Thörnqvist framhåller också att det inte är så illa ställt med viltet i våra marker som Bo Lif vill göra gällande. Numera finns det inte bara rådjur i markerna utan även dovvilt, kronvilt och vildsvin, påpekar han - Rådjuren är känsliga och kommer tillbaka igen, säger Göran Thörnqvist som också anser att eftersök på skadade djur fungerar mycket bättre idag än det gjorde förr. - Jägarna är bättre utbildade och hundarna är bättre, säger han. Men han håller med om att på vissa marker är jakttrycket för hårt, en följd av höga arrenden och kortsiktiga intressen. Den senare bedömningen delar också Henrik Barnekow, konsulent på Svenska jägareförbundet. Han råder alltid markägare att arrendera ut jakt på längre tid. - Det är bättre med långa arrendetider och lite mindre betalt, säger Barnekow. Annars riskerar man att jägarna jagar utan tanke på hur beståndet ser ut i framtiden. Barnekow påpekar att rådjursstammen kan variera lokalt och att det kan finnas marker där man jagar väl hårt och där det är ont om djur. - Men fortfarande har vi idag fler rådjur än vid nedgången i början av 1980-talet, säger han. Henrik Barnekow håller också med om att det kan finnas jägare som inte tar sitt ansvar. Ett jaktlag bör på förhand bestämma hur många djur som ska skjutas, enligt Barnekow, som välkomnar en diskussion och debatt om jaktfrågor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons