Annons

JK utreder kommunen efter artiklar i YA

Justitiekanslern ska undersöka om kommunen har gjort olagliga efterforskningar om vem eller vilka som lämnat uppgifter till Ystads Allehanda. Nu har en polisutredning inletts.
Leif Sandberg (C), kommunalråd
Tomelilla • Publicerad 28 februari 2017
Ystads Allehanda 2016-11-23. Foto: YA
Ystads Allehanda 2016-11-23. Foto: YA

Har en eller flera chefer på kommunen gjort efterforskningar efter YA:s granskning av socialtjänsten? Nu ska en lokal åklagare utreda om så är fallet.

Justitiekanslern inleder förundersökning med anledning av misstanke om brott mot efterforskningsförbudet och har gett kammaråklagare Magnus Johansson i uppdrag att göra en förundersökning.

Annons

Det handlar om brott mot det så kallade efterforskningsförbudet, och enligt anmälan ska en eller flera chefer inom kommunen i slutet av 2016 alternativt i början av 2017 försökt att ta reda på vem eller vilka som har lämnat ut vissa uppgifter till Ystads Allehanda. Chefer ska också ha sökt igenom anställdas telefoner efter vissa uppgifter.

– Utredningen i ärendet ger anledning att anta att brott mot efterforskningsförbudet har begåtts. En förundersökning ska därför inledas, skriver Justitiekanslern i sitt beslut.

Det var i slutet av förra året som YA skrev om oro inom Individ och familjeomsorgen, IFO. Bakgrunden var att tretton socialsekreterare sagt upp sig och det fanns tjänster vakanta samt ett mönster av att personal först sjukskrev sig för att sedan säga upp sig.

I ett flertal artiklar berättade personal för YA om splittring inom IFO och man framförde kritik mot ledningen. Dock ville källorna vara anonyma då det fanns en rädsla och en känsla av att vara bevakad på olika sätt.

Enligt anmälan som skickats till JK ska ledningen ha försökt att ta reda på vem som pratat med media.

Och om det efter kammaråklagarens utredning skulle visa sig att det rör sig om efterforskning i strid med förbudet är det ett brott som straffas med böter eller fängelse i högst ett år.

Kommunalråd Leif Sandberg (C) säger att man kommer att invänta granskningen och dess resultat. Han vill i nuläget inte uttala sig om ärendedetaljer.

– Jag välkomnar JK:s granskning. Alla anställda har meddelarrätt och det råder efterforskningsförbud som är stadgad både i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen - och det ska cheferna känna till. Visar granskningen att någon chef brustit i detta, så kommer åtgärder att vidtas, säger Leif Sandberg.

I en YA-artikel berättade IFO att man, när man gått igenom de anställdas mobiltelefoner, sett att det funnits interna diskussioner efter möten. Om det är ett brott är en av de saker som det är upp till kammaråklagaren att ta ställning till.

Enligt Johan Jansson, handläggare på JK, ska förundersökningen bedrivas skyndsamt men hur lång tid det tar varierar.

Annons

– Det går inte att säga och beror på vilka åtgärder man sätter in.

Under förra året inledde JK sju förundersökningar där det fanns misstankar om brott mot efterforskningsförbudet.

– Det kom också några fällande domar förra året, men alla processer är inte avslutade än, säger Johan Jansson.

Reaktionen bland några av de källor YA pratat med är blandad.

– Jag är inte förvånad över om det stämmer att de har eftersökt vilka personer som kan har lämnat uppgifter. De har gjort detta tidigare. De har kontrollerat mejl och telefoni från fackliga representanter för att få information om de anställda. Jag är glad att någon instans till slut granskar Tomelilla kommun, säger en person.

Samma tankegångar hörs från ytterligare en person.

– Som anställd på IFO kände man sig ofta kontrollerad och bevakad. Ju mer av detta som uppdagas, ju tydligare blir det att det finns direkt olämpliga chefer som med alla medel utövar stor makt över anställda och kommuninvånare. Jag är förvånad över att dessa chefer får vara kvar.

Ystads Allehanda 2016-11-24. Foto: YA
Ystads Allehanda 2016-11-24. Foto: YA
Ystads Allehanda 2016-12-10. Foto: YA
Ystads Allehanda 2016-12-10. Foto: YA
Ystads Allehanda 2016-12-14. Foto: YA
Ystads Allehanda 2016-12-14. Foto: YA

"Alla anställda har meddelarrätt och det råder efterforskningsförbud som är stadgad både i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen - och det ska cheferna känna till. Visar granskningen att någon chef brustit i detta, så kommer åtgärder att vidtas".

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons