Annons

Julbocken är utrotningshotad

Ramsåsa halmslöjd har tillverkat julbockar i 20 år. Det är ett hantverk som bygger på både fingerfärdighet, styrka och inte minst råghalm av högsta kvalitet.
Tomelilla • Publicerad 23 december 2011
Monica Salomonsson tror att detta är ett hantverk som kommer att försvinna. Det krävs så mycket mer utrymme, både för tillverkning och förvaring av material och färdiga produkter, än för andra hantverk så det är inte många hantverkare som har möjlighet att satsa på halmslöjd.
Monica Salomonsson tror att detta är ett hantverk som kommer att försvinna. Det krävs så mycket mer utrymme, både för tillverkning och förvaring av material och färdiga produkter, än för andra hantverk så det är inte många hantverkare som har möjlighet att satsa på halmslöjd.Foto: Sprisse Nilsson
Nils-Henrik Salomonsson sorterar bockarna i de transportlådor han använder när han kör runt på mässor i södra Sverige.
Nils-Henrik Salomonsson sorterar bockarna i de transportlådor han använder när han kör runt på mässor i södra Sverige.Foto: Sprisse Nilsson

– Den här bocken, säger Nils-Henrik Salomonsson, och pekar på en stor rackare, den är faktiskt utrotningshotad för att det är näst intill omöjligt att få fram så långa råghalmstrån som behövs.

– Vi odlar visserligen själva vår råg och även om vi inte sår hybridråg utan standardråg så har även den förädlats så att stråna blivit kortare.

Annons

Det finns en hel vetenskap bakom julbockarna i Ramsåsa som tillverkas i åtta olika storlekar.

Det unika med Ramsåsabocken är att den tittar lite åt sidan, vilket gör den mer levande.

– Det är vår egen design, säger Nils-Henrik Salomonsson.

– För oss är utseendet viktigt likaså att proportionerna är riktiga. Några centimeter här och där gör lätt att bocken blir en taxgiraff. Vi vill ha knubbiga och gosiga bockar med riktigt rågskägg.

– Jag började med halmslöjd som en hobby, berättar Monica Salomonsson.

– Allmänhetens intresse för halmbockar växte och eftersom jag då hade små barn och bara jobbade halvtid valde jag att satsa på halmslöjden på heltid. Till att börja med jobbade jag i en teknik som heter spiralfläta. Jag gjorde majstänger, julgransprydnader och en fläta med de olika sädesslagen. Och med tiden har sortimentet utökats.

Förutom julbockar tillverkar Nils-Henrik och Monica Salomonsson hästar, grisar, tomtar, änglar med mera som Nils-Henrik åker runt och säljer på mässor. Han påpekar att de modeller de gör är helt egna. Han skulle aldrig kopiera modeller från någon annan hantverkare.

Att göra en mindre julbock tar cirka tre timmar medan den största, som är drygt en meter hög, tar cirka nio timmar.

– Tyvärr minskar efterfrågan på de handgjorda bockarna, och det får jag väl skylla Kinabockarna för. Det vi gör är ett riktigt hantverk och våra bockar lever i minst 50 år. Det gör inte de långbenta, magra Kinabockarna, säger Nils-Henrik Salomonsson.

– Jag garanterar också att allt från ax till färdig bock är svenskproducerat.

Ann-Louise Olander
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons