Annons

Julrevy på bygdemål i fem akter

Mangel eller en ny skola, ja det är en av flera viktiga frågor som tas upp i årets julrevy - "Alla vill ing" av Folklivsgruppen Ramslif.
Tomelilla • Publicerad 13 november 2008
En scen från byns fattighus, Anna (Elisabeth Andersson), Per snickare (Jonte Hansson) och Anders (Jan- Åke Johansson).
En scen från byns fattighus, Anna (Elisabeth Andersson), Per snickare (Jonte Hansson) och Anders (Jan- Åke Johansson).Foto: 
Sankte Per, Jan Johansson, förstår att alla vill ing men det går inte för sig. Sissa, Ann-Christine Göransson, försöker övertyga honom om att hon i alla falla är en av dem som borde ha tillträde.Bild: Sprisse Nilsson
Sankte Per, Jan Johansson, förstår att alla vill ing men det går inte för sig. Sissa, Ann-Christine Göransson, försöker övertyga honom om att hon i alla falla är en av dem som borde ha tillträde.Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Nils-Henrik Salomonsson som står för manus och sångtexter har i år frångått traditionen att bjuda på en hel pjäs och har i stället satt upp en revy i fem akter, men i folklustspelets tecken.

Precis som tidigare har Nils-Herik skrivit manus på bygdemål och det är kul. Och för den som inte hänger med finns en ordlista längst bak i programmet. Efter ett antal pjäser har jag personligen lärt mig det mesta.

Annons

Första akten heter, En dag hos fjärsman, och det är Rolf Mårtensson som är fjärsman och en tafflig sådan. Han kan inte riktigt hantera de situationer som uppstår när byns stackars kvinnorsöker hans hjälp. Vad göra med en misshandlad kvinna som blöder i ansiktet. Han vet inte. Akt två heter Lysningen och i den försöker greven - Jan Johansson övertala kyrkoherden Jonte Hansson att lysa för sonen Hans Wilhelm som ska gifta sig med Margareta von Woffe.

Men kyrkoherden vill inte offentliggöra en lysning mellan sonen Wilhelm och hans fästmö förrän han träffat de tu.

– Det är omöjligt, säger greven. Det går helt enkelt inte. Men... om kyrkoherden får fördubblad lön och en häst till dottern skulle inte det göra det hela möjligt ?

Upplösningen är inte vad man tror, kan jag säga.

Tredje akten utspelar sig på fattighuset som bland annat får besök av doktorn.

Fjärde akten handlar om smen Fredrik, spelad av Nils-Henrik Salomonsson, och räkning som de inblandade tvistar om.

Och sist får publiken följa hela ensemblen i stycket Alla vill ing.

Den som sett Nils-Henriks folklustspel genom åren känner tydligt igen skådespelarna i de olika karaktärerna.

Mellan varje akt, under tiden scenografin skiftades, bjöds publiken på sånger. Några bra andra mindre bra.Publiken som fick följa "genrepet" skrattade hjärtligt.

Regissör är Thea Johansson och regiassistent Mikael Johansson.

Annons

Skådespelare: Jan Johansson, Marianne Karlsson, Ann-Christine Göransson, Jonte Hansson, Johnna Hansson, Truls Nilsson, Lena Nilsson, Åsa Leander, Jan-Åke Johansson, Rolf Mårtensson, Isabella Salomonsson och Elisabeth Andersson.

Premiär fredagen den 21 november klockan 15.30.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons