Annons

Kaxiga damer ska prata styrketräning

Tomelilla • Publicerad 2 juli 2007
Ansiktet utåt för Siverklubben ska Elly Lövgren och Maj-Britt Kronkvist vara. BILD: Mia Bobzow
Ansiktet utåt för Siverklubben ska Elly Lövgren och Maj-Britt Kronkvist vara. BILD: Mia BobzowFoto: 

Blott tre medlemmar finns för närvarande i Silverklubben men för att råda bot på det ska man informera om föreningen på torget.

Nu är inte precis stickning eller rullatorhjälpmedel de två gråhåriga damerna ska snacka om. Utan här handlar det helt sonika om deras bodybuildingerfarenheter.

Annons

– Det är ofta unga som går på gym och som allting inom träningsvärlden handlar om, säger initiativtagaren Mona Kronkvist. Syftet med Silverklubben är att få igång äldre mellan 65 år och uppåt att röra på sig och styrketräna. Men målet slutar inte där. Helst skulle Mona Kronkvist och hennes "språkrör" vilja ändra hela samhällets syn på gamla och till och med få läkarkåren att skriva ut träningsrecept med högkostnadsskydd.

– De flesta pensionärer har inte så gott om pengar och då är inte dyraträningskort det första man tänker på, säger Mona Kronkvist.

Ansiktet utåt ska som sagt vara Elly Lövgren och Maj-Britt Kronkvist och de är inte främmande för en ny karriär som inspiratörer.

– Får jag bara lite kaffe bredvid mig så ska jag nog kunna prata om mina erfarenheter, skrattar Elly Lövgren.

Tanken är att de bägge damerna ska ut och informera på alla möjliga ställen där äldre samlas. Genom att tala om sina erfarenheter ska de få stopp på pratet om att det inte går.

– Kan jag kan alla, intygar Elly Lövgren.

– Det största problemet med att få i gång folk att börja träna är deras inställning, inflikar Mona Kronkvist. Hon om någon vet eftersom det var Mona Kronkvist som mer eller mindre lurade sin mor och hennes väninna till träning.

– Jag fick ge dem träningskort till min muskelsmedja och sedan vara med dem timme efter timme tills de kom i gång.

Träningen lönade sig och idag mår bägge avsevärt mycket bättre både till midjemåttet, balansen och humöret.

– Jag är övertygad om att alla kan träna, det handlar bara om att börja på rätt nivå och på rätt ställe.

Annons

Självförtroendet är det inget fel på snarare börjar väninnorna bli lite väl kaxiga.

– Snart rätt odrägliga faktiskt, skämtar Mona Kronkvist.

– Jag kan ta 150 kilo i bänkpress och det är mer än vad min dotter gör, skryter Maj-Britt Kronkvist med illa dold förtjusning.

Den 7 juli kommer Elly Lövgren och Maj-Britt Kronkvist att bjuda in till samtal på torget.

Jenni Dahlgren

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons