Annons

Klart med plan för Lidl

Nu har kommunfullmäktige fastställt den nya detaljplanen som ska göra det möjligt för tyska livsmedelskedjan Lidl att etablera sig vid stationen i Tomelilla.
Tomelilla • Publicerad 2 maj 2003

Många har haft synpunkter på utformningen av området mitt inne i Tomelilla. Trafiken, närheten till järnvägen och bensinstationen är några faktorer som gjort att det har varit extra krångligt att sy ihop en plan. Stadsarkitekt Bengt Alm har också tvingats att ändra på ursprungsförslaget sedan bland annat länsstyrelsen och Banverket haft synpunkter på planen. ICA-Kvantum har också kritiserat trafiklösningen och krävt att Malmövägen breddas och förses med en speciell avkörningsfil till Lidl. - Jag tycker att vi har tagit hänsyn till kritiken även från ICA Kvantum, säger Bengt Alm. Men någon avkörningsfil finns inte med i utformningen av detaljplanen. Däremot finns det utrymme i den nya planen att i framtiden bygga en extra fil eller bredda Malmövägen om så krävs. - Det får kommunen i så fall avgöra om det behövs, säger Bengt Alm. Enligt ett avtal med Lidl står i så fall det tyska bolaget för en del av ombyggnadskostnaden. Inom området runt den nya affären ryms maximalt 180 parkeringsplatser. Avståndet till spåren är 25 meter. I planen skyddas kulturbyggnaden där Tages Möbelrenovering håller till. Infart och utfart till Lidl sker mellan Tages och bensinstationen. Nu återstår för Lidl att söka bygglov för affärslokalen som enligt planen får vara upp emot 1?800 kvadratmeter. Byggnaden byggs i ett plan. Enligt planen stängs också den nuvarande passagen för bilar från bensinstationen till Östra Utfartsvägen. Det möjligt att bygga en gång- och cykel tunnel under Östra Utfartsvägen mellan Lidl-området och Bo Ohlsson. Men den får i så fall de båda affärsidkarna själva bekosta. Om ingen överklagar planen och bygglovet ges kan det tidigast till hösten bli byggstart, enligt Bengt Alm. I så fall skulle det kunna bli invigning av Lidl någon gång nästa år.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons