Annons

Kommunen överklagar avloppstvist

Kommunen överklagar länsstyrelsens beslut angående en avloppsanläggning i Smedstorp. "Vi ska ta beslut den nionde december om hur formuleringen till miljödomstolen ska lyda", säger Eva Svensson, miljö- och hälsoinspektör.
Tomelilla • Publicerad 17 november 2008

För två år sedan inspekterade Tomelilla kommun ett nytt avlopp som en fastighetsägare installerat på sin tomt. Kommunen menar att avloppsverket, som är placerat 12 meter från vattenbrunnen, vid ett läckage kan orsaka att vattentäkten förorenas. Reglerna för minsta avståndet är nämligen 20 meter. Därför förelades husägaren att inrätta både ett sekundärt skydd och ett larm på anläggningen.

Enligt husägaren så rör det sig om ett slutet system och kostnaden för skydd och larm skulle bli orimligt dyrt. Husägaren hävdar också att brunnen inte används till dricksvatten.

Annons

– Vattnet går in i huset och vi kan inte utesluta att en gäst skulle dricka av vattnet eller att huset säljs, säger Eva Svensson.

Länsstyrelsen har gjort bedömningen att man måste väga kostnaden mot riskerna och att det inte ska kosta fastighetsägaren hundratusentals kronor för ett system som vanligtvis brukar gå loss på mellan 30-80 000 kronor. Man påpekar också att kommunen varken kollat upp kostnaden för åtgärden eller vilken risk som anläggningen kan orsaka för människors hälsa och miljö. Nu är det upp till miljödomstolen att besluta i ärendet.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons