Annons

Kommunens högsta organ kritiseras för maktmissbruk

"Nån jävla ordning får det väl vara även i Tomelillas kommunfullmäktige." Liselotte Wågö, moderat politiker sedan 40 år och ordförande i vård- och omsorgsberedningen skräder inte orden efter gårdagens kommunfullmäktige beslut att bordlägga antagandet av vård och omsorgsplanen för perioden 2006-2010.
Tomelilla • Publicerad 13 juni 2006

– Kollektiv hjärnblödning, regelvidrigt, utropar hon. Jag förstår inte hur de kan fatta ett sånt här beslut. Det är andra gången vi i vård- och omsorgsberedningen går in och begär ett beslut i kommunfullmäktige och nu skjuter de upp det hösten för att först diskutera genomförandeplanen och ta den samtidigt.

Det var Kristina Jönsson, Wågös partikamrat som kom med förslaget om bordläggning.

Annons

– Man kan väl för sjutton inte uppdraga att diskutera en genomförandeplan på en vård- och omsorgsplan som inte finns. Den är ju inte antagen, fastställd, säger Liselotte Wågö.

Hon tar upp frågan med en av ledamöterna som går förbi och hon får medhåll. Varpå hon naturligtvis undrar varför han inte reagerat och sagt något.

– Vi är den enda beredningen som gjort och presenterat något konkret, fortsätter hon. Kommunstyrelsen har uppenbarligen inte förstått vad den nya organisationen, som skulle öka demonkratin, innebär. Det här beslutet var en maktdemonstration. Kommunstyrelsen ledamöter vill behålla makten i slutna rum.

Den vård- och omsorgsplan Liselotte Wågö talar om är tagen i enighet i vård- och omsorgsberedningen. Och har sagt varit och vänt i kommunfullmäktige en gång tidigare.

– Hur ska vi nu kunna gå vidare med vårt arbete, undrar Liselotte Wågö som tycker det är konstigt att inte hon som ordförande blivit kontaktad. Vad vill egentligen kommunstyrelsen, undrar hon.

Kommunfullmäktigemötet var det sista för säsongen. Och som bekant ska Henrik Swensson(fp) sluta med politiken i Tomelilla så han tog avsked och berättade att han köpt en lägenhet i Malmö hamn och sålt sin gård i Brösarp.

Ordförande Thomas Leandersson(c) inledde med några ord hur mycket Svenska Ord och Hass & Tage har betytt för Tomelilla och uppmanade ledamöterna att närvara och hedra Svenska Ord och Hasse & Tage när muséet invígs den 1 juli klockan 12.

För övrigt var ett snabbt fullmäktigemöte . De flesta besluten blev enligt kommunstyrelsens förslag.

Under punkten enkla frågor ville Inger Åbonde (s) veta när Tomelilla får en fixarMalte.

– 1000 personer dör årligen i fallolyckor, säger Inger Åbonde. Det kostar både lidande och pengar för samhället.

Annons

Frågan om fixarMalte ställdes till Kristina Jönsson.

– Jag kan inte svara på den frågan, säger hon. Jag vet att vi skickat ärendet till förvaltningen och Göran Fredriksson.

Fullmäktige beslutade också om budgeten 2007-2009 med oförändrad skattesats, 20,61 kronor per skattekrona. Kommunens driftkostnaderna får inte uppgå till mer än 97 procent av skatter och generella bidrag.

I sammanhanget redogjorde Kristina Jönsson för de positiva satsningar som gjorts i den nya organisationen varpå Gun Nilsson(s) påpekade att det ser bra ut siffermässigt.

– Men inte om man gör en noggrannare granskning. Det är bara vuxnas lärande och förskolan som håller budget, säger Gun Nilsson. Övriga team ligger på minus. Sammanlagt 8,5 miljoner kronor.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons