Annons

Konfirmander med rätt att fotografera

Drygt 80 procent av Tomelillas 15-åringar konfirmerar sig. Riksgenomsnittet ligger på cirka 37 procent. Det är alltså fort-farande populärt att "gå och läsa hos prästen" bland Tomelillas tonåringar.
Tomelilla • Publicerad 19 januari 2006
Fotogruppen sitter koncentrerat och lyssnar till Tomas Svensson när han går igenom alla bilder.Bild: Bass Nilsson
Fotogruppen sitter koncentrerat och lyssnar till Tomas Svensson när han går igenom alla bilder.Bild: Bass NilssonFoto: 

Och för att hålla den trenden vid liv har prästerna Kerstin Hellemarck och Tomas Svensson, som håller i undervisningen, startat fem olika undervisningsgrupper med olika infallsvinklar på livet och kristendomen.

När YA kommer på besök är det fotogruppen som träffas i församlingshemmets källare, där Kerstin Hellemarck satt på en cd med gregoriansk musik.

Annons

Ungdomarna sitter som "tända ljus" och lyssnar på Tomas Svensson när han går igenom de foton som eleverna tagit sedan sist.

– Uppdraget var att illust-rera Johannes 8 som handlar om en kvinna som skulle stenas till döds för att hon varit otrogen, säger Tomas.

Budskapet från Jesus var då enligt bibeln att den som aldrig gjort något ont skulle kasta den första stenen.

– Jesus var mycket modig, säger Tomas.

– Hade ni vågat ställa er upp i en folkmassa och säga de orden, undrar Kerstin.

Tomas Svensson fortsätter att titta på bilderna och ger små kommentarer. Emma har fotograferat två ringar som ligger separerade och som symboliserar kvinnans otrohet, Alec har valt att ta bild på en stor sten på en stenläggning, Nisse en diskho med blod (färgat vatten) och Julia en kvinna som gråter.

– Jag saknar humor och glädje i bibeln, säger hon utan att knyta an till dagens tema.

– För mig är bibeln förknippad med att Jesus hänger på korset och en kvinna står vid hans fötter och gråter. Därför har jag tagit den här bilden.

– Det stämmer inte. Jag tycker du har fel Julia , säger Kerstin direkt. Det finns många stycken i bibeln fyllda av glädje och humor. Jag ska plocka fram dem direkt.

– Alla bilder blir godkända, säger Tomas Svensson när han gått igenom högen. Här är det tanken bakom bilden som räknas. Jag ställer inga krav på kvalitén.

Annons

I vår ska en del av bilderna ställas ut antingen på Konsthallen eller i församlingshemmet. Förutom fotogruppen undervisar Tomas Svensson i den historiska gruppen för elever som är intresserade av historia och hebreiska.

Kerstin Hellemarck har i sin tur tre grupper. Det är "Diskutera mera", "På sjunde dagen vilade Gud" och en sommargrupp.

– Jag tycker det är roligt med konfirmationsundervisning, säger Kerstin.

– Ungdomarna är så olika. I Diskutera mera-gruppen är det liv och hallibalo. De eleverna är generellt pratiga och har frågor och funderingar kring livet. Både svåra och enkla. Tillsammans försöker vi lyfta upp bibelstycken och anpassa till nuet. Sommargruppen har redan startat. De eleverna träffades första gången på första advent.

Framöver ska de träffas en gång i månaden och alltid i anslutning till en gudstjänst.

Kursen avslutas med tre veckors daglig undervisning i sommar.

– Den tredje gruppen jag har, lördagsgruppen eller slappargruppen, eller som den egentligen heter "På sjunde dagen vilade Gud", är en grupp för dem som behöver ta det lugnt, slappa lite utan att vara lata, säger Kerstin Hellemarck. Ungdomar behöver få lite lugn och ro ibland och bara vara utan krav. Vi använder bibeltexter och annan litteratur och vår förmåga att skapa i ord, bild och form. Den gruppen har också varit med och förberett guds-tjänster där eleverna läst bibeltexter och skrivit egna förböner.

Alla konfirmander måste under sitt konfirmationsår gå i kyrkan tio gånger.

1970 var drygt 80 procent av landets 15-åringar som konfirmerades. Ungefär lika många döptes.

På drygt 30 år har alltså antalet konfirmerade i hela landet minskat med hälften.

Annons

Det är inte riktigt lika illa när det gäller antalet döpta. 2004 låg den siffran på 68,5 procent .

Lollo Bark

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons