Annons

Körer till tusen i Tryde

På söndagen var det körfest i Tryde kyrka. Och avslutningen, när alla körerna sjöng tillsammans, var en upplevelse, det var så häftigt.
Tomelilla • Publicerad 4 februari 2002

S:t Anna-kören inledde körfesten. BilD: Jan-Olle Persson"S:t Anna-kören inledde körfesten. BilD: Jan-Olle Persson Sex körer, S:t Anna-kören, Löderups körsällskap, Tomelilla Gosskör, Näktergalarna, Tryde kyrkokör och Tomelilla koralkör deltog i körfesten, alla med varsitt tio-minuters program. På plats fanns också en körexpert, från Rikskonserters körcentrum, som kommit ner från Stockholm. - Vi är sammanlagt åtta körexperter i landet, berättar Christian Ljunggren. Och vi åker runt på körfester, som den här, och lyssnar och ger råd om någon vill ha. Körfesterna ingår i ett delprojekt och utgör starten för ?Toner för miljoners?nationella körtävling med final i Stockholm i maj. - Men dagens körfest har ingenting med den tävling att göra, säger Monika Jacobsson som tagit initiativet till körfesten i Tryde kyrka. - Visserligen har flera av de här körerna anmält sig till körfesten i vår, men Cristian Ljunggrens roll i dag är bara att lyssna och ge råd. När det sedan drar ihop sig till tävling fungerar han som domare. Körfesten inleddes med att alla körerna tillsammans sjöng ?Toner för miljoners? välkomstsång och melodin var Bellmans ? Käraste systrar och bröder. Därefter tog S:t Anna kyrkokör, alla klädda i linkläder som gick i grönt och blått, plats på den för dagen uppbyggda scenen framför altarringen. De följdes av Tomelilla Gosskör och Löderups körsällskap. Körsällskapet började sjunga en afrikansk sång redan på väg fram till scenen. Där fortsatte de sedan, avspända och glada, med bland annat en sång av Ystadkompositören Sven-Erik Erlö ? Svensk mässa i folkton. Håkan Olsson, kyrkomusiker i Löderup, har 25 sångare i körsällskapet. Äldst är Hanna Håkansson, 80 år. - Jag har de nästan från vaggan till graven, säger Håkan och ser väldigt stolt ut. Vi har en lång körtradition i Löderup. Sammanlagt tränar han sex körer. Och Näktergalarna, flickor 10 till 12 år, var också med på körfesten i Tryde. De presenterade sig och sina sånger själva och ställde sedan upp sig på en lång rad. Det visade sig att de också hade arbetat in en egen koreografi till sångerna. Och det var de ensamma om. - Vi har själva, ja tillsammans med Håkan och hans sambo, hittat på stegen och rörelserna, säger Karolina Esbjörnsson. - Vi har så himla kul när vi sjunger, fortsätter Annelie Olsson. Och vi sjunger inte bara om gud. Vi får vara med och välja de sånger vi tycker om. - Såg du att vi kunde våra texter utantill? Vi hade inga pärmar att titta i som de andra. - Håkan är nästan det bästa som finns. Vi tränar direkt efter skolan och när vi kommer bjuder han alltid på saft och bullar. Och ibland glass. Nadja Eriksson, artist, låtskrivare, musiklärare med mera, ackompanjerade körerna och sjöng också två sånger i mellanakten. Koralkören fick avsluta de enskilda uppträdanden och de gjorde mycket bra med - Så skönt att sitta här och meta och Trollmors vaggvisa.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons