Annons

Kostsamt sparka Kastanjeskolans förra rektor

Att avsätta Kastanjeskolans förra rektor har visat sig bli en dyrköpt historia för kommunen. Stora utlägg har gjorts för avgångsvederlag och konsulter.
Tomelilla • Publicerad 2 januari 2006

När Lars-Olov Kullenberg tvingades lämna sin post som rektor på Kastanjeskolan i början av 2005 fick han 12 månadslöner i avgångsvederlag. Notan för Tomelilla kommun slutade på 438 780 kronor plus sociala avgifter på ytterligare cirka 40 procent av beloppet.

Hans efterträdare, Ing-rid Rosén, tackade för sig och slutade efter bara fem månader. Hennes korta sejour på skolan kostade kommunen 94 280 kronor i avgångsvederlag plus sociala avgifter.

Annons

När Ingrid Rosén sa upp sig gick Marianne Lund-gren in som tillförordnad rektor och jakten på en ordinarie arbetsledare började. Dåvarande verksamhetsledare, Göran Fredriksson, var en av dem som arbetade med rekryterings-processen.

De två kandidater som presenterades som tänkbara alternativ hoppade båda av under sommaren.

För att komma till rätta med rekryteringen anlitade biträdande kommunchef, Paul Eklund, i september en konsult.

Förhoppningen var att det skulle vaska fram en rektor innan årsslutet. Men tidsgränsen sprängdes och Kastanjeskolan står ännu utan rektor.

Än så länge har rekryteringsföretaget Effect management fakturerat kommunen på 93 334 kronor.

Eftersom Marianne Lundgren valt att återgå till sin lärartjänst efter nyår anlitas en konsult från Capo utvecklingskonsult som ska leda skolan på halvtid.

Konsulten kostar 20 000 kronor i veckan.

Vid entreprenader som överstiger 70 000 kronor är kommunen skyldig att göra en upphandling. Så har inte skett här.

Paul Eklund förklarar att han räknar med att de hittar en ny rektor i januari och att konsultens arvode därmed inte överstiger 70 000 kronor.

Tror du att den här situationen skadat skolans rykte och gjort det svårare att hitta en rektor?

Annons

– Skolan har ett gott rykte. Vi har väldigt låg personalrörlighet.

Martin Ekelund

0417-125 86

martin.ekelund@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons