Annons

Kräver redovisning av bredbandsprojekt

Region Skåne kräver nu åter en slutrapport från Österlens bredband om hur pengarna i bredbandsprojektet på Österlen har använts.
Tomelilla • Publicerad 6 november 2002

- Vi vill ha alla papper på bordet, säger Jan Seebass, ansvarig för projektet på Region Skåne. YA har i flera artiklar uppmärksammat bredbandsprojektet i byarna Brösarp, Onslunda, Sankt Olof och Rörum/Vik på Österlen. Trots att kommunerna Tomelilla och Simrishamn samt Region Skåne har satsat 600 000 kronor i projektet har resultatet inte blivit som utlovat. I bara en av byarna har Österlen bredband verkligen byggt en sändare. YA har också kunnat visa hur utlovade utbildningssatsningar hittills har uteblivit. Ändå har Österlen bredband fortlöpande fått pengar, mest från Region Skåne som beslutat att hålla inne de sista 100 000 kronorna av utlovade 500 000 kronor i väntan på en redovisning. - Vi har inte fått de redovisningar som vi begärt, säger Jan Seebass. Han hoppas ändå att projektet ska kunna genomföras. - Det är bättre att arbetet slutförs än att det avbryts, anser han. Österlen bredband har tidigare också försäkrat att företaget är berett att betala tillbaka pengar om nu inte projektet genomförts som utlovat. Nu säger dock Åke Sandberg, vd i företaget, att han först måste bilda sig en uppfattning om projektet, som Österlen bredbands nya ägare Österlen kraft inte från början har initierat. - Det är gamla synder, före vår tid, hävdar Sandberg som framhåller att det är alltför tidigt att säga något om en eventuell återbetalning. Brösarps byagille har vänt sig till Region Skåne för att få de pengar till bredbandsutbildning som byborna anser att de fått löfte om. Men innan byborna får besked om de får pengar eller ej, vill Jan Seebass att Österlen bredband uppfyller sina åtaganden. I en skrivelse ger han företaget en månad på sig att redovisa vad som blivit av projektet. Därefter ska de olika parterna träffas.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons