Annons

Kritiskt yttrande om gruvdrift

Motståndet är fortsatt kompakt mot planerna på att bryta alunskiffer på Österlen.
Tomelilla • Publicerad 10 juli 2007

Nu föreslås Tomelillas politiker yttra sig negativt över en ansökan om undersökningstillstånd.

– Vi anser att de här planerna inte gynnar Tomelilla, säger Jörgen Prahl, arbetslagsledare på Tomelilla kommun.

Annons

Han har formulerat ett förslag till yttrande över ansökan som lämnats in till Bergsstaten, den myndighet som prövar företaget Alun, skiffer & sons ansökan om att undersöka om det finns alunskiffer som är värda att bryta i området. Bara en liten del av det 961 hektar stora området finns i Tomelilla kommun. Det är ett område mellan Smedstorp och Hammenhög.

"De kortsiktiga vinster en gruvdrift i området skulle utgöra kan inte uppväga den negativa miljöpåverkan som projektet skulle innebära", skriver Jörgen Prahl och fortsätter:

"Tomelilla kommun har under lång tid marknadsfört sig som en kommun med stora naturvärden och oexploaterade områden. En gruvdrift med därtill hörande transporter skulle få förödande konsekvenser för kommunen i detta avseende".

Han framhåller också att gruvdrift efter fossila bränslen i den känsliga kulturmiljön på Österlen för lång tid skulle rasera det goda varumärke som Tomelilla och Österlen byggt upp. Enligt Jörgen Prahl pågår det i hela världen en omställning till förnybara energikällor, ett arbete som skulle motverkas av gruvbrytning efter alunskiffer.

Kommunstyrelsen i Tomelilla ska ta ställning i frågan efter sommaren. Men redan har kommunalrådet Kristina Jönsson (m), liksom partikollegan Christer Akej i Simrishamn, deklarerat att de inte är intresserade av att det etableras några gruvor på Österlen.

Enligt ansökningshandlingarna planerar företaget, om det får tillstånd, att göra ett antal borrningar i området efter prover, Borrkärnorna tas ned till 40 meters djup. Beroende på resultatet tar företaget sedan ställning till om det krävs fler borrningar eller om undersökningarna ska avslutas.

I dag, torsdag, kommer bergmästaren till Österlen för att besöka området. Han är också inbjuden till ett informationsmöte på Gunnarshög i Hammenhög i dag klockan 18.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons