Annons

Kunglig målning tar plats på gästis

Drygt tre kvadratmeter väggyta krävs för att få plats med "Landskap", målad av kung Karl XV. Platsen fann Tomelilla konstsamling på Brösarps Gästgifveri.
Brösarp • Publicerad 19 oktober 2017
Målningen anlände till Brösarp på torsdagen och det krävdes en hel del bärhjälp för att få in den i det gamla tingshuset. Foto: Sprisse Nilsson
Målningen anlände till Brösarp på torsdagen och det krävdes en hel del bärhjälp för att få in den i det gamla tingshuset. Foto: Sprisse Nilsson

Då den på grund av sin storlek länge har varit förpassad till stiftelsens arkiv, har det hunnit gå några år sedan landskapsmålningen av Karl XV såg dagens ljus.

Men det skulle det bli ändring på när tre man ur stiftelsen på torsdagen skjutsade tavlan till dess nya hemvist, Brösarps Gästgifveri. Försiktigt lastad på ett släp anlände pjäsen – 200 gånger 160 centimeter, den praktfulla guldramen inräknad.

Annons

– Oj, vi får nog hitta en ny vägg, sade Hanna Cederberg förvånat när kapellet lyfts och tavlan uppenbarade sig.

Stiftelsen har ingått ett avtal med gästgiveriet om en deposition av konstverket och framöver ska det hänga på en vägg i det gamla tingshuset bakom gästgivargården.

Med visst stånkande bars tavlan uppför trappan och in i salen, som i dag fungerar som en av gästgiveriets konferenslokaler.

– Även här har vi haft problem att finna plats för den, erkände Anders Cederberg.

– Vi har samlat en del äldre skånskt måleri inne i matsalen. Den här målningen är av en annan stil men kommer fungera bra här inne.

– Det ser ut som att den alltid har varit här, konstaterade Bertil Arkrans från stiftelsen.

– Ja, huset är ju byggt 1813, så det är en passande miljö, svarade Anders Cederberg.

För Tomelilla konstsamling betyder det mycket att målningen nu får betraktas av allmänheten igen, inte minst av kommuninvånarna.

– Det är vår devis: Konsten åt landsbygdens folk, säger intendent Sten Bjerketun.

Karl XV var en stor konstmecenat och förutom att samla många av de samtida målarnas verk i sitt konstgalleri lät han också mindre välbeställda konstnärer köpa färger på hans räkning.

Annons

"Landskap" från 1867 sägs vara den enda målning som kungen målat helt på egen hand. Den skänktes först av Karl XV till Albert Ehrensvärd på Tosterup och hamnade sedan på okända vägar i Göteborg, innan den slutligen kom som gåva till Tomelilla konstsamling.

– Att det här kommer bli ett besöksmål är jag övertygad om, så unik som målningen är. Det är också en typ av konst som blir ett samtalsämne, säger Sten Bjerketun.

– Vi är naturligtvis väldigt stolta över att tavlan deponeras här, säger Anders Cederberg. Till höger Bertil Arkrans.
– Vi är naturligtvis väldigt stolta över att tavlan deponeras här, säger Anders Cederberg. Till höger Bertil Arkrans.
Fakta

En konstens kung

Karl XV var kung över Sverige och Norge från 1859 fram till sin död 1872. Han var även hertig av Skåne.

Med de konstnärliga ambitionerna lyckades han bättre än med de politiska och han trivdes i sällskap av konstnärer.

Han köpte mycket konst och deltog själv i Konstakademiens utställningar 1856–1870.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons