Annons

Kvällsvandrare ska främja lugnet

Ett bidrag till föreningskassan ska få medlemmarna att kvällsvandra. Kommunen hoppas att fler vuxna på stan ska främja lugnet.
Tomelilla • Publicerad 7 juli 2007

1000 kronor per förening och kväll. Det är moroten för föreningarna som deltar i kvällsvandringarna på fredags- och lördagskvällar.

– Det har varit stökigt på stan hela våren, men det är klart att det blir mer när sommarlovet börjar, säger teamledaren Elisabet Andersson.

Annons

Kommunen har därför i all hast beslutat att införa kvällsvandringar vid Pågatågsstationen och torget mellan 21 och 02 på natten.

I onsdags hölls ett informationsmöte där åtta föreningar deltog och redan den här helgen drar kvällsvandringarna igång. Idéen kommer ursprunglingen från Eslöv, där kommunen bildade ett nätverk för att komma tillrätta med problemen kring stationen.

Socialtjänst, polis och ideella föreningar sam-arbetade på flera olika sätt för att skapa en tryggare miljö i centrum.

En av insatserna var nattvandrare från föreningslivet.

– Det var vår kontakt-polis, som tipsade oss om det här, säger Mia Böcker (m), ordförande i familjeutskottet.

Varje kvällsvandrargrupp består av två personer från två olika föreningar och en person från kommunen. Enligt Mia Böcker blir det framför allt personal från individ och familjeomsorgen som är ute.

– Det är bra om socialtjänsten, som arbetar med de här frågorna på dagtid, också kommer ut och ser problemen på kvällarna, säger Mia Böcker.

Kvällsvandrarna ska vara väl synliga och kommunen ordnar röda jackor till alla deltagare. Dessutom får grupperna en mobil-telefon med ett direktnummer till polisen.

Syftet med kvälls-vandringen är inte att deltagarna ska ingripa om det händer något. Deras uppgift är snarare att tillkalla hjälp och lämna upplysningar till polisen. Den viktigaste funktionen är dock att verka förebyggande.

– Jag tror att störnings-effekten blir den mest positiva. Min personliga åsikt är att vi vuxna måste röra oss mer ute på kvällarna, säger Mia Böcker, som inte drar sig för att gå ner till torget på helgerna och prata med ungdomarna hon möter. Den 15 augusti ska sommarens kvällsvandringar utvärderas för att avgöra om verksamheten ska fortsätta.

Annons

– Det viktigaste var att komma igång snabbt. Om fler föreningar vill delta är de välkomna att kontakta oss, säger Mia Böcker.

Emilia Söelund

0414-289 96

emilia.soelund@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons