Annons

Kyrkvärd tvingas vaka över parkering

Tjuvarna respekterar inte kyrkofriden. Efter en rad stölder bevakar nu kyrkvärdarna parkeringsplatsen vid kyrkan i Tryde.
Tomelilla • Publicerad 29 november 2002

- Man skulle önska att kyrkofriden också sträckte sig ut till parkeringen, säger kontraktsprosten i Tomelilla, Sven Åkerblad. Det är dock en from förhoppning som flera gånger kommit på skam. Senast inträffade en stöld under allhelgonahelgen då kyrkans kantor parkerat upp vid kyrkan för att lasta av några instrument. Efter en kvart kom hon ut till bilen och upptäckte att någon slagit sönder ett bilfönster och stulit hennes handväska. Sven Åkerblad har själv blivit bestulen. - Det var för ett par år sedan. Jag hade dumt nog lämnat mobiltelefonen i bilen under en gudstjänst, berättar han. Sven Åkerblads "kyrkopoliser" är noggranna. - En gång parkerade jag bilen på parkeringsplatsen. Då blev de misstänksamma och trodde att jag var en tjuv, berättar kontraktsprosten. Speciellt vid konserter på kvällstid med mycket folk i kyrkan skärper kyrkan bevakningen. I pastoratet är det Tryde kyrka som har blivit speciellt utsatt. Det kan bero på att parkeringsplatsen vid kyrkan ligger lite avsides och att tjuvarna speciellt på kvällen kan arbeta relativt ostört. I veckan hade Kastanjeskolans elever konsert i kyrkan och parkerinsgplatsen var fylld med bilar. - Jag hälsade första alla välkomna och uppmanade sedan besökarna att gå ut till sina bilar om de lämnat kvar något värdefullt i dem, säger Sven Åkerblad. Men när konserten hade startat gick ändå en av kyrkvärdarna runt på parkeringen för att hålla tjuvarna borta. - Det handlar inte om att fånga tjuvarna. Vi vill bara avskräcka dem. Nu till jul arrangeras naturligtvis flera stora konserter och gudstjänster. - Jag vill uppmana alla att inte lämna något i bilarna, säger Sven Åkerblad. Man kan ju tycka att Gud också skulle se till att gudstjänstbesökarna slapp att bli bestulna. - Det kan man bara be om, säger Sven Åkerblad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons