Annons

Länsrätten avgör gravplats

När mannen dog var hans reserverade gravplats upptagen och den gravplats som släktingarna önskade öronmärkt som grönområde. Nu får länsrätten av göra var den avlidna tranåsbon ska ha sin grav.
Tomelilla • Publicerad 26 november 2002

Det handlar om ett sju år gammalt gravbrev. Den dåvarande kyrkoherden upprättade brevet till en församlingsbo som ville reservera en speciell gravplats åt sig själv. Först efter mannens död stod det klart att "hans" sista vilorum var upptaget. Kyrkopolitikerna menar att gravbrevet var fel upprättat eftersom det nämns två olika gravar på kyrkogården. Mannens släktingar anvisades därför en gravplats som den avlidne mannen enligt gravboken reserverat redan 1952. Släktingarna har dock pekat ut en annan plats på kyrkogården. Platsen ligger på ett grönområde som inte är avsett för gravar varför kyrkorådet sagt nej. Detta beslut har dödsboet överklagat till länsstyrelsen. Länsstyrelsen menar dock att kyrkorådet gjort vad som kan krävas och avslår överklagandet. Nu har dödsboet alltså valt att överklaga ännu en gång. Man menar att om den före detta kyrkoherden gjort ett misstag när han upprättade gravbrevet ska det drabba hans uppdragsgivare och inte en avliden församlingsbo som lämnat världen i tron att önskad viloplats var ordnad. Släktingarna menar att länsstyrelsen borde ha inriktat sig på att ta reda på vilken gravplats man egentligen menade i brevet. "Försumlighet bör läggas kyrkorådet till last då det får anses rimligt att rutiner för att kontrollera utfärdade gravbrev finns," skriver släktingarna. Och om dylika rutiner inte finns bör kyrkorådet respektera en avliden persons yttersta vilja, oavsett om det handlar om en gravplats på ett grönområde. Kyrkorådet måste alltså upphäva sitt beslut om grönområde, kräver släktingarna. Länsstyrelsen står fast vid sitt tidigare beslut och lämnar överklagandet vidare till länsrätten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons