Annons

Livlig debatt om borgensavgift för Österlenhem AB

Med röstsiffrorna 21 – 12 beslöt fullmäktige på torsdagskvällen att ta ut en borgensavgift av Österlenhem AB. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att det är en straffavgift som bolagets hyresgäster får betala.
Tomelilla • Publicerad 28 november 2008

Kommunen hade vid årsskiftet gått i borgen för lån till Österlenhem AB på 289 miljoner kronor.

Enligt kommunalrådet Kristina Jönsson (m) innebär ett borgensåtagande en risk.

Annons

Därför föreslog hon att kommunen debiterar Österlenhem en borgensavgift på 0,25 procent av den genomsnittliga borgenssumman under kalenderåret.

Hon har tidigare också föreslagit att kommunen skulle debitera Österlenhem ränta på insatt aktiekapital.Detta kapital är i form av ett villkorat aktieägartillskott på 22,8 miljoner kronor.Räntan skulle enligt förslaget vara 3,2 procent. Men på fullmäktigemötet föreslog Kristina Jönsson att denna ränta skulle strykas, vilket majoriteten gick med på.Oppositionsrådet Jan-Erik Andersson (s) påpekade att borgensavgiften blir över 722 000 kronor.

- Det innebär att hyresgästerna får betala. Man kan se det som en straffavgift för hyresgästerna, sa Andersson.

Men Leif Sandberg (c) var av en annan uppfattning.

- I Österlenhem har vi skattebetalare redan satt in över 22 miljoner kronor i aktieägartillskott. Då skulle man kunna säga att skattekollektivet brandskattas, sa Leif Sandberg.

Bo Claeson (m), styrelseordförande i Österlenhem, framhöll att man bör likställa allmännyttiga bostadsbolag med privata:

För ett par år sedan hade ungefär hälften av landets Sabo-företag en borgensavgift.

Jan-Erik Andersson hävdade att den borgen som finns inte kostar kommunen något.

- Man straffar hyresgästerna för dåliga bostadsbyggnadsprogram som man tidigare har haft, och där Onslunda var skräckexemplet, sa oppositionsrådet.

Alliansen gick dock på Kristina Jönssons förslag, som efter omröstningen vann med 21 - 12. Två ledamöter avstod från att rösta.

Annons

Ulla-Christina Lindberg (s) hade en enkel fråga till kommunalrådet hur hon ser på Tomelillas västra infart.

- Vad ska man göra kring cykelväg, trafikdelare och busshållplatser?

- Vägverket ska fräsa och måla mittlinjer, och se över hastigheten, som kanske sänks till 80 kilometer i timmen, svarade Kristina Jönsson.

Men frågeställaren var inte nöjd med svaret.

- De två trafikdelare som står på denna 90-väg är totalt livsfarliga. De syns inte i mörkret. En av trafikdelarna står också farligt nära en busshållplats, påpekade Ulla-Christina Lindberg.

Senare på kvällen debatterade fullmäktiges ledamöter budgeten för 2009.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons