Annons

Lunnarp blev utan vatten

(Uppdaterad) En grävmaskin grävde i går av huvudvattenledningen i Lunnarp och gjorde hela samhället vattenlöst under fem timmar. Grävmaskinen tillhör det team som jobbar med elektrifieringen av järnvägen mellan Simrishamn och Ystad.
Tomelilla • Publicerad 24 juli 2002

- Vi fick larmet 10.30, säger Bo Stålhammar på vattenverket. Och så fort vi fått det stängde vi av huvudkranen och ströp vattentillförseln. Haveriet inträffade ute på en åker så några vattenskador uppstod aldrig på platsen där röret sprungit läck. - När vi gjort det hade vi bara att kalla in gatukontoret som fick fälla in en ny bit rör, säger Stålhammar. Vid 15-tiden var läckan lagad. Men det betydde inte att vattnet var användbart redan då. Det krävs mycket efterarbete när sånt här inträffar. Ledningarna, som var rejält skitiga, måste spolas rena med fullt tryck. Och det tar tid. Skånemejerier i Lunnarp är lyckligtvis garderat för den här typen av haverier. Det har klarat av dagens produktion med hjälp av speciella vattenreservoarer och vatten från en egen borra. - Men tyvärr är vattnet i huvudvattenledningen ännu inte så rent så vi kan använda det, säger Bengt Borgström, biträdande underhållschef på Skånemejerier i Lunnarp. Det vanliga hushållet märker säkert ingenting, men vi har så fina filter så vi ser minsta avvikelse. - Vi gör av med cirka 1 000 kubikmeter vatten per dygn, våra vattenreservoarer rymmer 350 kubik och borrar ger cirka 300 kubik per dygn. Jag misstänker att det kan bli bekymmersamt framåt morgonen om vattnet inte är riktigt klart då. Nu håller nattskiftet koll och vi har jourer om det skulle behövas. Ingrid Nilsson i Lunnarp hade ingen aning om att vattnet var borta förrän hennes svärson som skulle borsta tänderna kom hem till henne. - Då först upptäckte jag att även vi var vattenlösa. Visst är det ett handikapp att inte ha vatten men vi har faktiskt klarat oss bra i dag. Till middag tog vi köttbullar och stoppade ner i sås som jag hade i kylskåpet. Där hade jag också kokt potatis som jag stekte. Man klarar sig. Men man är ju och vrider på kranen hela tiden. Det värsta är ju toaletterna. Nu har vi i alla fall fått vatten, men usch så smutsigt. Vi får låta det stå och rinna i källaren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons