Annons

Marknadsdags i Smedstorp

I dag, fredag, är det dags för marknad i Smedstorp igen, en 120-årig tradition som fortfarande är sommarens händelse i byn.
Tomelilla • Publicerad 3 juli 2002

För marknaderna har kvar sin attraktionskraft. - Det kommer ett hundratal knallar hit. Det är lite fler än i fjor. Jag har knallar på 750 löpmeter i jämförelse med 660 meter marknadsstånd i fjor, berättar handlaren Leif Andersson som noterar alla bokningar i en pärm. Tidigt klockan åtta på morgonen börjar marknaden. Klockan 13 är det start för den populära loppisen och under eftermiddagens lopp auktioneras de dyrbaraste prylarna ut. Leif Andersson visar en kopia på en resolution från 1882, undertecknad av kung Oscar II. Då fick ordföranden i Smedstorps sockens kommunalstämma, Jöns Nilsson, tillstånd att hålla så kallad stor torgdag under de första fredagarna i april, juli och oktober. Bara traditionen med marknad under sommaren har levt kvar. Leif Andersson har fler gamla handlingar som ger en inblick i marknadslivet förr. Enligt en räkning från 1883 hade marknadsarrangörerna utgifter för bland annat "polisuppsikt", middag med fjerdingsman och "pålarnas nedsättning och inkjörsel-netagning". Dessutom kostade det pengar att hålla arresterna i ordning. På golvet ströddes grus, som skulle bytas ut när fyllehundarna nyktrat till.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons