Annons

Maxtaxa ger ekonomiskt överskott

Barnen kan sedan maxtaxan infördes vid årsskiftet vara lite längre på förskolan - utan att det kostar mer. Många föräldrar låter barnen nu också stanna en stund extra på dagis.
Tomelilla • Publicerad 1 februari 2002

- Det är många som har ändat sina tider. Det har blivit en högre beläggning, säger Anita Mårtensson, som har hand om daghemmens scheman på Tomelilla kommuns. Men eftersom maxtaxan enbart har pågått en månad, är det svårt att säga vad reformen egentligen innebär. På Lärkans förskola hämtar Susanne Göransson vid tretiden på eftermiddagen barnen Linus och Robin. Hon utnyttjar inte dagis mer sedan maxtaxan infördes. - Vi lämnar barnen 24 timmar i veckan. Det hade vi gjort i vilket fall som helst, säger hon. Men för familjen Göranssons del har de minskade kostnaderna betytt desto mer. Nu betalar familjen 1 000 kronor för båda barnen. Tidigare betalade Susanne Göransson 1 200 bara för Robin, som nu är fyra. - Jag jobbar bara halvtid. Hade det varit dyrare avgifter, hade det nästan inte varit lönt att jobba, säger Susanne medan hon hjälper grabbarna med att ta på kläderna. Katarina Sjögren arbetar som förskollärare på Lärkan. - Det är lite tidigt att säga vad maxtaxan betytt. Men visst har några föräldrar gått upp i tid, säger hon. Hon tror också att en del föräldrar nu slipper att ta hjälp av mormor, farfar eller andra släktingar för att hålla avgiftsgränserna. Katarina Sjögren har själv tidigare fått hjälp av svärmor att hämta sina barn. Nu behöver hon inte hjälp med hämtningen bara för att hålla schemat. Under januari, den första månaden med maxtaxa, har Tomelilla kommuns inkomster från dagisavgifterna minskat från 450 000 förra månaden till 300 000 kronor, Thomas Risberg, ekonom på utbildningsförvaltningen. Bortfallet kompenseras dock med råge av statliga bidrag på 4,3 miljoner kronor i år för att kommunen inför maxtaxa. Här finns med andra ord ett ekonomiskt utrymme för en förstärkning av anslagen till barnomsorgen. Tomelilla kommun har tidigare haft förhållandevis låga avgifter. Det är enligt Risberg förklaringen till att det ser ut att bli pengar över, trots de minskade dagisavgifterna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons