Annons

Musikaffär stänger efter 57 år

Bruno Eberhard musik är snart ett minne blott. Den välkända affären på Tomegatan 11 i Tomelilla ska upphöra efter 57 år.
Tomelilla • Publicerad 11 november 2008
Bruno Eberhard musik, en välkänd skylt på Tomegatan som ska plockas ner.
Bruno Eberhard musik, en välkänd skylt på Tomegatan som ska plockas ner.Foto: 
Ulf Mattsson stänger sin musikaffär, som han drivit i 27 år. bild: bass nilsson
Ulf Mattsson stänger sin musikaffär, som han drivit i 27 år. bild: bass nilssonFoto: 
I en musikaffär är det naturligt att ha en klocka i en cymbal.
I en musikaffär är det naturligt att ha en klocka i en cymbal.Foto: 

– Jag har nyligen sålt fastigheten och håller på att sälja ut prylarna, säger Ulf Mattsson, som själv drivit affären i 27 år.

Hans far, Bruno Eberhard, flyttade från Gärsnäs till Tomelilla 1951.

Annons

Bruno var ute och spelade samt undervisade i dragspel.

Det resulterade i en liten butik på Tomegatan eller snarare ett kontor för hans kursverksamhet. Åtskilliga adepter passerade revy under de trettio år som Bruno Eberhard undervisade privat och i samarbete med studieförbunden.

Flera lärare i Skåne var också engagerade i verksamheten, bland andra nestorn och kulturpristagaren Birger Ehrnborn i Tommarp. Affären utvecklades successivt. Men på 70-talet fick dragspelstonerna lämna mer plats för ljudet från elorglar.

– När min far dog 1981 tog jag över musikaffären, berättar Ulf Mattsson och fortsätter:

– Det var ingen bra period. Två devalveringar slog hårt mot försäljningen av kapitalvaror, och själv var jag bara 20 år och hade pre-cis gjort lumpen. Under andra halvan av 80-talet vände dock konjunkturen uppåt, för att sedan brytas igen under finans- och fastighetskri-sen i början av 90-talet.

– Musikbranschen är tuff i dag, fastslår Ulf Mattsson, som i början hade två anställda.

Hela tiden har modern Margaretha varit i firman, medan brodern Björn jobbat här på senare år.

– Om inte affären varit ett familjeföretag hade jag nog inte kämpat så länge som jag har gjort, förklarar Ulf. Redan före årets finanskris hade han börjat fundera på att stänga sin affär.

– När jag sålt ut alla instrument och tillbehör ska jag ut och söka arbete, säger Ulf Mattsson.

Han hoppas också få mer tid att spela på företagsfester samt underhålla som trubadur; han och en kompis spelar akustisk gitarr och plockar gärna godbitar ur Beatles rika repertoar.

– Det är egentligen mer sorgligt att Beatles upphörde än att jag stänger min affär, säger Ulf Mattsson, som ser fram emot att vandra på nya stigar.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons