Annons

Mycket ovanligt häkta ungdomsbrottslingar

Den snart 16-årige yngling, som misstänks för att ha våldtagit en 14-årig flicka i Tomelilla, har suttit häktad sedan mitten av förra månaden. Att frihetsberöva så unga människor tillhör inte vanligheterna.
Tomelilla • Publicerad 18 november 2008

- Det är mycket ovanligt och vi försöker in i det längsta undvika det. Men i vissa särskilt allvarliga brott och framför allt när det finns risk för att utredningen försvåras kan man tvingas att häkta någon som är ung, säger Elisabeth Hägglund Nortén, rådman vid Ystads tingsrätt.

Någon statistik över hur många 15-åringar som häktas i Sverige misstänkta för brott finns inte. Enligt uppgifter från Kriminalvårdsstyrelsen häktats i genomsnitt ett tiotal ungdomar under 18 år varje månad i Sverige. Hur många dessa som sedan döms för brott är inte känt.

Annons

Den nu aktuella häktningsbeslutet överklagades till hovrätten. Hovrätten gick dock på tingsrättens linje och ansåg att ett frisläppande skulle riskerar att försvåra utredningen. Pojkens försvarare överklagade hovrättens beslut till Högsta domstolen som inte beviljade prövningstillstånd.

Minimistraffet för grov våldtäkt är två års fängelse. Kriminalvårdsstyrelsen hävdar dock att det är mycket ovanligt att så unga döms till fängelse. Vid en fällande dom riskerar därför den i dag 15-årige pojken sannolikt ungdomsvård.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons