Annons

Negerbullar får konkurrens av negerhirs

Det är inte bara namnet på de populära "negerbullarna" - numera brancobullar - som får debattens vågor att svalla. I Tomelilla har nuen fröpåse med namnet negerhirs fått medborgare att reagera.
Tomelilla • Publicerad 11 mars 2004

- Nu säljer de negergräs inne på Konsum". Det säger två upprörda män som kommit in på YA:s redaktion i Tomelilla. "Om det inte får heta negerbollar hur kan det då få heta negergräs", undrar de. På den fröpåse de sett och som finns bland nyheterna i fröstället står det förstås negerhirs och inte negergräs. Och enligt det kulturväxtlexikon som Frökompaniet tagit till sin hjälp för att få ett svenskt namn på plantan, så heter den så. - Det är en amerikansk planta, säger Lars Håkansson på Frökompaniet i Landskrona. När vi fick fröerna gjorde vi som vi alltid gör vi tog fram vårt kulturväxtlexikon för att få växtens latinska namn översatt till svenska. Och det är negerhirs. Man skulle kanske kunna tro att det är en gammal bok vi plockar fram men så är det inte. Den gavs ut 1998. Lars Håkansson har stött på reaktioner från olika håll och har därför diskuterat namnfrågan med sina kollegor. - Och vi har faktiskt bestämt att vi ska kalla plantan för pärlhirs i framtiden. Och det namnet har vi fått genom att översätta det engelska namnet som är pearl millet. Diskrimineringsombudsmannen har ännu inte fått in någon anmälan mot negerhirs men de har fått många samtal med påpekanden. - Det är både från växtfärsäljare som undrar hur de ska göra och från uppretade privatpersoner, säger Eva Sandström. Men någon direkt anmälan har vi inte fått. Det är bara negerbollar som råkat ut för det. Folk ringer mest för att de har synpunkter. Och det är inte bara på negerbollar och negerhirs. Det gäller också finska pinnar. FOTNOT: Det latinska namnet på plantan är Pennisetum americanum (glaucum)

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons