Annons

Niorna har lägst meritbetyg i Skåne

Skolverket och Lärarförbundets senaste statistik visar att Tomelilla ligger långt ner på kommunernas rankning när det gäller elevernas betyg och behörighet till gymnasiet. Kastanjeskolans rektor tror att mönstret går att bryta.
Tomelilla • Publicerad 13 oktober 2015
Per-Olof Johansson konstaterar att det kommer många olika rankningar varje år och att det är viktigt att veta vilka parametrar det handlar om. Han tror dock att skolans satsningar kommer att bära frukt till nästa år. Foto: Jenni Dahlgren
Per-Olof Johansson konstaterar att det kommer många olika rankningar varje år och att det är viktigt att veta vilka parametrar det handlar om. Han tror dock att skolans satsningar kommer att bära frukt till nästa år. Foto: Jenni Dahlgren

Det genomsnittliga meritvärdet för de skånska niornas betyg var i våras 226 poäng. Tomelillas elever hade ett meritvärde på 188 och landar därmed i bottenskiktet om man jämför med resten av Skåne.

Enligt Kastanjeskolans rektor Per-Olof Johansson nöjer sig många niondeklassare med betyget E. Han tror också att de låga betygen kommer sig av en kombination av att en del föräldrar inte förväntar sig mer av sina barn, och att runt 60 procent av Tomelillas elever siktar in sig på praktiska linjer, där det ibland inte krävs mer än E i 8 kärnämnen för att komma in.

Annons

– Jag vill höja ribban! säger Per-Olof Johansson som vill bryta tendensen av att slå sig till ro.

För att få bukt med framför allt behörigheten till gymnasiet har han under hösten haft tre föräldramöten, med syftet att höja betygen och sänka frånvaron, där drygt 280 föräldrar dök upp.

– Att 8 procent gick ut årskurs 9 utan behörighet i år berodde på frånvaro och oavsett vad frånvaron beror på så missar man ju kunskap. Vi har också fått 1,2 miljoner från kommunens sociala investeringsfond och har nu en socialsekreterare på skolan med myndighetsdelegation och som alltså kan fatta beslut om olika insatser vilket gör att det går snabbare.

Förutom att öka närvaron är målet att alla elever ska ha minst betyg E i 17 ämnen och att höja intaget till gymnasiet med 5-10 procent. Efter jul ska man även ha möten med föräldrar och barn om vilka framtidsjobben är.

Per-Olof Johansson säger att han inte accepterar tendensen att slå sig till ro med ett E. Utan han vill öka elevernas valfrihet senare i livet genom att alla elever får med sig 17 ämnen med minst betyget E när de slutar nian.

– Det finns en kultur i Tomelilla och vi tror att vi kan bryta den. Gensvaret från föräldrarna är jag jättenöjd med.

Fakta:

Lärarförbundets ranking

Tomelilla har gått från att vara landets 93 bästa kommun till att ligga på plats 221 av landets 290 kommuner.

Meritvärdet för betygen hamnar på plats 267.

Högskolebehörigheten ligger på plats 197.

Men på punkten utbildade lärare hamnar man som 51 bästa kommun.

Jenni DahlgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons