Annons

Nu är tandläkarna på plats

Österlen Tandläkare står det med stilrena raka bokstäver på fönstren där arbetsförmedlingen tidigare höll till. Det är nämligen här de finns numera, tandläkarna som hoppade av Folktandvården för att starta eget.
Tomelilla • Publicerad 13 november 2002

Drygt en månad har de varit igång och tillströmningen av patienter är bättre än de vågat hoppas på. Mats Ohlsson (i stolen) och benny Olveng (till höger) äger Österlen Tandläkare som nu flyttat in med sju anställda i före detta arbetetsförmedlingens lokaler. Bild: Bass Nilsson" BORDER="0"Mats Ohlsson (i stolen) och benny Olveng (till höger) äger Österlen Tandläkare som nu flyttat in med sju anställda i före detta arbetetsförmedlingens lokaler. Bild: Bass Nilsson Ett steg innanför dörren och man befinner sig i ett stort ljust väntrum. Att mycket hantverkskraft har lagts ner för att fräscha upp lokalerna är tydligt och mycket av den har tandläkarna själva stått för: - Vi har ägnat åtskilliga timmar sedan i somras åt måleri och enklare hantverk, sådant som vi själva klarar av, säger Mats Ohlsson. Att företaget, som ägs av honom själv och kollegan Benny Olveng och som är helt fristående, har satsat "en stor peng" för att få modernt omkring sig, både vad gäller teknik och inredning, medger han, hur mycket får dock förbli inofficiellt. - Det här är ett otroligt lyft för oss, vi har kunnat ta ett stort steg in i den nya tekniken. Bland annat har vi datoriserat både journalsystem och röntgen, säger Benny Olveng. - Vi har en härlig stämning här och trivs verkligen. Den mest positiva är patienttillströmningen, inte minst när det gäller barn. Nu kommer så många att vi funderar på möjligheten att ta över områdesansvaret i distriktet, säger Mats Ohlsson. Ett sådant ansvar innebär att kliniken sköter information och förebyggande tandvård för barn upp till tre år. Det förs också diskussioner om man ska ta hand om en del av den förebyggande skoltandvården, på kliniken finns nämligen de två profylaxtandsköterskor som var ansvariga för det arbetet för Folktandvårdens räkning. Sedan de tre tandläkarna lämnat Folktandvården har de inte haft någon möjlighet att aktivt kalla sina "gamla" patienter. Det har dock inte hindrat dessa från att själva ta initiativet. Många har alltså "följt med" och gått över till privattandläkare. - Många har en föreställning om att det är dyrare, men det är faktiskt ingen skillnad. Vi följer samma taxa, vi har fri barntandvård och vi har samma rabatter för de äldre, säger Mats Ohlsson. Hittills håller kliniken öppen vardagar men man överväger också att starta en organiserad akutverksamhet under helger. Tre tandläkare, den tredje är Kennet Persson, en tandhygienist och fem tandsköterskor arbetar på kliniken. De har 230 kvadratmeter att röra sig på och ytan har inretts med sex behandlingsrum, ett personalrum och en expedition samt väntrum.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons