Annons

Nu byggs ett sjukhus i Konsthallen

Katedralen är färdigbyggd. Bildkonstskolans elever har börjat på ett nytt projekt: ett sjukhus med patienter, läkare, sjuksköterskor och anhöriga.
Tomelilla • Publicerad 2 maj 2003

Operationen är redan i full gång. Läkaren står med blod långt upp över armarna, i väntrummet är det fullt som på en vårdcentral och framför sjukhuset promenerar två vackra kvinnor. - De är gravida, förklarar Annika Lantz och Ellen Rosdala, elever på bildkonstskolan. Då gäller det kanske att bygga en förlossningsavdelning till nästa år. Idag på vernissagen för Bildkonstskolan kan alla titta närmare på sjukhusbygget och allt annat som eleverna gjort under året. Bildkonstskolan är inne på sitt 14:e verksamhetsår. Idéerna tycks aldrig ta slut. Årets utställning är precis som föregående år en härlig uppvisning i kreativt skapande. Så härliga färger, så många olika sätt att måla, tänka och fundera. Precis innanför ingången finns det nya sjukhusbygget. Under många år skapade eleverna en katedral med gudstjänstbesökare, änglar, djävlar och till och med döingar i underjorden. Sjukhuset ska bli ett liknande "work in progress", som ska byggas på år efter år. - Precis som katedralen handlar det om livet, säger Eva Selleck som tillsammans med Bertil Arkrans har hand om de nästan 50 eleverna i åldrarna sju till 20 år som ett par timmar varje vecka kommer till Bildkonstskolan. - En sak är säker. Till sjukhuset kommer vi alla, säger Bertil Arkrans. Eleverna har gjort mycket annat under året. En vägg är fylld med repliker på Picassos kända målning "Källan", en liggande kvinna med ett krus. På motsatt sida av hallen finns tre färgsymfonier, stora väggmålningar i prismats alla färger. - Egentligen är det synd att inte sätta upp målnigarna tillsammans någonstans. De skulla passa bra på ett servicehem, säger Eva Selleck. Under året har också eleverna varit ute och tecknat miljöer i Tomelilla och gjort collage. I nedre planet finns också ett helt rum med fantasieggande bostäder. Visst kan man bo i ett moln. Där trivs katten alldeles utmärkt. Vernissage är det på lördag klockan tio till tolv. Klockan 10.30 är det invigning.

Jessica Ziegerer jessica.ziegerer@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons