Annons

Ny ideell förening ska få Parken på fötter

Intresset för Parken är stort. 100 personer samlades på onsdagen i Teaterhallen för att få ett ord med i laget vid bildandet av Tomelilla Folkets Park. Allt har gått mycket snabbt och därför är det kanske inte så konstigt att det finns några frågetecken. Vem äger egentligen marken som sålts till kommunen?
Tomelilla • Publicerad 19 november 2008
Det kom mycket mer folk än väntat till mötet angående bildandet av Tomelilla Folkets Park i Teaterhallen. Men bord och stolar finns det gott om så det var bara att fylla på vart efter folk droppade in. Bild: Bass NilssonFoto: 

Det var en fråga som kom upp i samband med att Birgitta Tallroth ställde frågan. Vad äger kommunen och vad äger Tomelilla Folkets Park.

Anders Throbäck förklarade hur övertagandet gått till, att det kom hastigt på och att kommunen var tvungen att köpa hela fastigheten Folkets Park nr 2 för affären över huvud taget skulle kunna gå i lås.

Annons

Då påpekade ett par av de äldre blivande medlemmarna att marken som kommunen köpt kanske inte alls ägts av Folkets Park.

Åtminstone tycks de veta att den skänktes av Jästbolaget till nöjesändamål, det vill säga i en klausul som skrevs av Jästbolaget står det enligt de äldre männen att marken ska förbli parkmark och inte bebyggas. Den ska tillhöra folket.

Frågan kunde inte redas ut, det får vänta.

- Det finns personer här i kväll som gjort detta möjligt, säger Per Skoog som öppnade mötet. Det är Anders Throbäck och Leif Norlin. Utan deras arbete hade vi inte varit här i kväll.

Anders fick ta emot mycket beröm för sin handlingskraft, inte minst från Metalls representant från Kristianstad, Lars Olsson.

Ulla-Stina Lindberg valdes till mötesordförande, ett uppdrag ingen hade gjort bättre.

- Och nu till den springande punkten, bildandet av förening. Idéell eller ekonomisk?

- Den arbetsgrupp vi haft förordar en idéell förening, säger Anders. Förslaget är också att medlemmarna köper andelar för 100 kronor styck. Och så en röst per fysisk medlem oavsett anttl andelar. Juridisk medlem (företag, föreningar och organisationer) ska delta med tio andelar. Vilket mötet röstade ja till.

Vissa mindre förändringar gjordes i de stadgar som presenterades innan de togs.

Det var ett roligt möte med mycket diskussioner och många påpekanden, lite segt när interimstyrelsen skulle röstas fram, men i demokratins namn blir det så ibland.

Annons

Till ordförande i interimstyrelsen valdes Leif Nordin, till kassör Anders Throbäckk och till ledamöter Ann-Charlott Gensler, Birgitta Tallroth och Birger Johansson.

Och den församlade skaran fick veta att nu krävs det både ideellt arbete och pengar för att parken ska kunna utvecklas, för det måste den, om den ska leva vidare.

Lollo Bark lollo.bark@allehandasyd.se
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons