Annons

Ny virusform av blåtunga på väg?

Att ta fram massvaccin är både dyrt och komplicerat. Det nya formen av blåtunga som hittats i Holland oroar.
Tomelilla • Publicerad 3 november 2008

I Holland har man nyligen konstaterat en virusvariant som visat sig vara identisk med en vaccinstam i Syd-afrika. Där har den använts för produktion av ett levande vaccin mot sjukdomen.

- Men i Sverige använder vi inte levande vaccin utan enbart avdödat och inaktiverat vaccin, säger Marianne Elvander, statsepizootolog på Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Annons

Det är SVA som tagit fram Jordbruksverkets provtagningar och man räknar med att ha fått in cirka 6 000 tester när vaccinationsmålet slutförts.

- Det är för att vi vill veta hur det såg ut innan vaccineringarna kom igång, säger Marianne Elvander. Nackdelen med vaccination är nämligen att sedan djuren vaccinerats så är det inte längre lönt att testa om djuret blivit angripet av viruset.

- I praktiken krävs det nya tester, som vi inte har i dagsläget, om vi ska se om ett vaccinerat djur testar positivt på andra blåtungeserotyper, säger Marianne Elvander.

I dag vaccineras svenska djurbesättningar mot blåtungeserotyp 8 medans det farliga virus som hittats i Holland är av serotyp 6. Blåtungeviruset uppvisar hela 24 olika serotyper.

Finns det möjlighet i dag att se om svenska djur kan ha serotyp 6?

- Ja, eftersom vi kan se om resultatet är positivt. Då skickar vi vidare provet som konstaterar om det är serotyp 8. Skulle det inte vara det så har vi skäl att misstänka en annan typ, säger Marianne Elvander.

Efter vaccination kan nya viruset bara upptäckas om ett vaccinerat djur insjuknar rent kliniskt.

- Därför är vi i Sverige också väldigt restriktiva mot vaccinationer.

Ett exempel på hur vaccination kan försvåra smittosökning är Newcastlesjukan, ett smittsamt virus som drabbar tama fjäderfä och vilda fåglar.

- Helt enkelt för att man inte kan utföra tester på vaccinerade djur.

Annons

Att framställa massdoser av vaccination är både svårt och tidskrävande. Därför håller man extra koll på den nya virustypen.

- Det är det sista vi vill få hit.

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons