Annons

Nya åtgärder ska skydda Fyledalens vatten

75 procent av kommunens vatten kommer från Fyledalen. Nu rekommenderar Vägverket åtgärder för att skydda vattnet.
Tomelilla • Publicerad 23 juli 2007

– Om en olycka händer på någon av vägarna så att exempelvis diesel eller kemikalier läcker ut skulle det kunna förstöra vattnet i hela vattentäkten. Det skulle inte kunna renas, säger tjänsteföreträdande vägdirektör Kenneth Nilsson.

En sådan olycka på vägarna kring Fyledalen skulle vara förödande för Tomelilla kommun eftersom 75 procent av kommunens vattentäkter ligger i området. Detta vatten renas sedan och blir vårt dricksvatten.

Annons

På grund av detta har Vägvärket utfört en förstudie av Fyledalen och kommit fram till att tre åtgärder måste genomföras. För det första ska Vägverket inventera sidoområdena utmed väg 993, 994 och 997 inom skyddsområdet för att se var vägräcken behöver förstärkas eller bytas ut.

– Det sätter vi igång med så snart vi kan. Det är en ganska vanlig åtgärd vi gör för att skydda vattentäkter, säger Kenneth Nilsson.

Sedan ska Tomelilla kommun även skapa en beredskapsplan för räddningstjänsten, som ska få veta hur den ska bete sig för att skydda vattnet i Fyledalen om en olycka händer i närheten.

Myndighetsnämnden för miljö- och bygg i Tomelilla har ställt sig bakom denna åtgärd men just nu ligger ärendet på en tjänstemans skrivbord och kommer därför inte börja genomföras förrän semestrarna är avslutade.

Till sist ska även de skyltar som finns kring skyddsområdet i Fyledalen bytas ut mot nyare skyltar som mer specifikt anger vad som gäller kring en vattentäkt. Även detta arbete får vänta tills efter semestrarna. Under Vägverkets förstudie har även väg 19, som är en rekommunderad transportväg för farligt gods, undersökts. Men eftersom vägen går längs skyddsområdets yttre begränsning och ligger relativt långt från vattentäkten anser inte Vägverket att några fysiska åtgärder behövs gällande den vägen.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons