Annons

Nygammal järnväg håller inte

Resandemässigt är den elektrifierade järnvägen mellan Simrishamn, Tomelilla och Ystad en succé. Men Banverket har helt missbedömt slitaget på järnvägen. Bara ett halvår efter nyinvigningen krävs det att banan rustas upp igen.
Tomelilla • Publicerad 12 mars 2004

Problemen är störst på sträckan mellan Tomelilla och Simrishamn där banan har satt sig, främst vid skarvarna. Att byta rälsen här skulle kosta upp emot hundra miljoner kronor, enligt Jan Nilson, chef för Nybyggnadssektionen på Banverket. Han säger att det kan ta ett par år innan Banverket kan få fram pengarna. Själva arbetet kan göras på någon månad. Tågen kör inte fler turer i dag än vad som var meningen när elektrifieringen planerades. Men Jan Nilson hävdar att Banverkets experter inte gjort något fel. - Det går inte att förutsäga att vissa skarvar skulle sätta sig, säger han. Innan problemen har lösts kan det bli tal om att sänka hastigheten på tågen från 110 till 70 kilometer i timmen. På sträckan mellan Simrishamn och Ystad skulle det innebära en ökad restid på omkring sex minuter. Förändringen kan komma att genomföras vid tidtabellsskiftet i sommar. Redan har Banverket investerat 275 miljoner kronor i elektrifieringen av järnvägen på Österlen. När pågatåg i höstas började att trafikera sträckan dubblerades i stort sett turerna. Resandet har sedan dess också ökat med hela 70 procent. Men vid upprustningen byttes bara spåret på vissa sträckor. Det var en förutsättning för satsningen, enligt Banverket. Att byta rälsen på hela sträckan mellan Simrishamn och Ystad skulle kosta 400 miljoner kronor. Det kan också behövas en viss upprustning på sträckan mellan Tomelilla och Ystad, men det är i dag oklart hur omfattande det arbetet i så fall behöver bli. För ett par veckor sedan fick tågen köra långsammare medan Banverket fyllde på makadam under rälsen mellan Tomelilla och Simrishamn. Nu kan tågen tills vidare köra i 110 kilometer i timmen igen.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons