Annons

Nytt förslag om politikers fallskärmar

Det blir åter diskussion om vilken ersättning avsuttna kommunalråd i Tomelilla ska vara berättigade till. Ett förslag går ut på att kommunalråd och oppositionsråd ska kunna få ett avgångsvederlag på maximalt två årslöner.
Tomelilla • Publicerad 5 november 2002

När frågan om fallskärmar diskuterades före valet kunde inte politikerna enas, utan en parlamentarisk grupp tillsattes. Nu presenterar majoriteten i den parlamentariska arvodesgruppen ett förslag som innebär att kommunalråd och oppositionsråd ska kunna få ett avgångsvederlag på två årslöner, förutsatt att politikerna haft sina uppdrag i minst sex år. För ett heltidsarbetande kommunalråd blir ersättningen nästa år omkring 35?000 kronor i månaden. Med den lönen skulle ett avgångsvederlag maximalt kunna bli omkring 825?000 kronor. Enligt förslaget krävs det att kommunalrådet har jobbat ett halvår för att över huvud taget vara berättigad till avgångsvederlag. Ersättningen till kommunalråd som av en eller annan anledning slutar skulle börja betalas ut efter sju månaders jobb och då med en månadslön i avgångsvederlag. Sedan ökas ersättningen successivt beroende på hur lång tid kommunalrådet har arbetat. Kommunförbundet har rekommenderat att kommunalråd som arbetat mer än tolv år, är minst 50 och som slutar sina uppdrag skulle kunna få en visstidspension fram till den riktiga pensionsåldern. Men det förslaget fick en kraftig kritik när kommunfullmäktige debatterade frågan före valet. Fränaste kritikerna var centerpartisterna som hävdade att kommunen inte ska betala pengar till politiker som slutat och inte gör någonting. Bengt Högborg hävdade då att Kommunförbundets förslag som mest skulle kunna kosta Tomelilla kommun så mycket som 4,5 miljoner kronor i avgångsvederlag till ett enda kommunalråd. Såväl kommunalrådet John Johansson (m) som oppositionsrådet Gun Nilsson (s) pläderade dock då frågan debatterades för att det var rimligt med någon sorts ekonomisk trygghet även för kommunalråd. Förslaget om ersättningar till de förtroendevalda behandlas idag av kommunstyrelsen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons