Annons

Om otrygghet och skadegörelse i Tomelilla

YA har fått reaktioner från läsarna på artiklarna om problemen i Tomelilla med skadegörelse, otrygghet och motsättningar mellan svenska undomar och ungdomar med utländsk bakgrund.
Tomelilla • Publicerad 24 november 2006
Tomelilla en kväll i novenber. Bild: Sprisse Nilsson
Tomelilla en kväll i novenber. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

"Som vanligt: Ditt reportage Tomelilla november utmärkt ja kanske gör det större nytta än vakter och polis

OK, jag både vet och har kunnat hantera möte med byns ungdomar även de stökiga. Vet att nyfikenhet och tråkighet ibland gör dem otrevliga att det oftast går att komma till tals med dem

Annons

Ändå

i söndags blev jag bara rädd

cyklade runt .../ njöt av det vackra vädret då plötsligt tre ungdomar omringade mig. En cykel på vardera sida och en framför cykeln hind-rande mig.

Först blev jag bara irriterad över deras närgångenhet, ettriga påträngande frågor deras kontaktlöshet.

Det blev inget bra snack oss emellan – ändå kände jag en av grabbarna till namnet. Det är samma grabbar som sitter i kuren vid stationen. Ändå, jag fick nästan panik blev skiträdd...

Mod är att erkänna sin rädsla, att våga tro att jag på nytt ska kunna möta komma till tals med byns stökiga ungdomar till och med skämta igen

Men idag kommer jag med kvällsbussen från Simrishamn, tänker beställa färdtjänst som hämtar mig... nicka åt grabbarna i väntkuren som om ingenting hänt.

Att röra sig långsamt, vara beroende av två käppar eller rollator gör mig sårbar... men inte uppgiven, resignerad, kanske i fortsättningen dock lite mer försiktig..."

Elsa

En anonym kvinna från Ystad hörde av sig på telefon: Hon hade följt häktningsförhandlngarna i Ystad efter misshandeln på gågatan därflera av de misstänkta kommer från Tomelilla.

Annons

"Föräldrarna måste ta sitt ansvar", säger hon.

Hon tycker att både de misstänkta och deras kompisar som kommit till rättssalen uppträdde arrogant.

"De har inte någon respekt för rätts-väsendet och lagen."

Den stora gruppen på läktarna innebar också att situationen för målsägarna (de utsatta för det misstänkta brottet) var pressad, enligt den anonyma kvinnan.

"De styrande i Tomelilla måste ta tag i det. Annars kommer det att eskalera."

Christopher Lembke, tidigare vikarie på YA:s Tomelillareaktion, nu reporter på Laholms Tidning:

"Det känns som att det har blivit tuffare i orten sedan jag jobbade där för lite mer än ett år sedan. Stämmer det eller var vi bara sämre på att uppmärksamma det? Som det låter nu påminner det mer om Skurup så som det var när jag jobbade där. Det är intressant och märkligt att sd kommit in i kf både i Tomelilla och Laholm, två kommuner som knappast kan beskrivas ha problem i jämförelse med andra. "

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons